Настільна версія
мова | язык

Стрес: правила першої допомоги

2 Лютого, 01:07

Поділитися:

Стрес підстерігає нас на кожному кроці. Він починається рано вранці з дзижчанням будильника і продовжується весь день: істерикою дитини, яка не хоче йти в садочок чи школу, сваркою з чоловіком через невинесене сміття, обуренням керівництва через невчасно здану роботу… А додайте сюди ще переповнений транспорт, корки і, як наслідок, запізнення на роботу, недоброзичливу продавщицю в магазині, зламаний каблук…

Одним словом, зі стану стресу сучасні жінки, якими ми з вами є, не виходять практично ніколи. Результатом цього стає хронічна втома, проблеми зі здоров’ям і рання сивина. Чи потрібно це нам? Звісно, ні! І тому ми пропонуємо вам перевірені способи, які допоможуть нам боротися з монстром, під назвою стрес.

Щоб побороти стрес, в першу чергу необхідно зрозуміти, що саме нас турбує, викликає тривогу та змушує нервувати. Це найбільш складна задача, адже дуже часто проблема, що викликає стрес, не завжди очевидна. Необхідно проаналізувати всі фактори, які впливають на вас останнім часом та виділити ті, що негативно впливають на організм та психіку. Це може бути конфлікт з керівництвом, зіпсовані відносини з чоловіком, сварка з батьками, напружена чи монотонна робота. Знаючи причину, боротися значно легше. Після цього слід спробувати виправити ситуацію, яка викликає стрес. Дозволяти проблемі йти своїм ходом не можна, необхідно діяти тут і зараз!

Якщо немає можливості змінити ситуацію, потрібно змінити ставлення до неї. Від стресу сучасна людина нікуди не дінеться, але можна зменшити його вплив на організм. Перш за все, потрібно виспатись, адже часто саме нестача сну робить людину дуже вразливою. Менше загострювати увагу на неприємностях, спробувати відпустити їх зі своєї голови. Розслабитись та відволіктися від щоденного стресу допомагає медитація, йога та аутотренінг. Навіть звичайне рівне та глибоке дихання допоможе заспокоїтися. Дуже ефективною є вправа "Антистресове дихання": повільний вдих протягом 5 секунд, пауза 5 секунд і видох також на 5 секунд. Далі переходимо до зміни ритму: вдих 5 секунд, пауза 4 секунди і видох 6 секунд. І так кожен наступний цикл віднімайте по одній секунді на паузі і добавляйте по одній секунді на видих. Процедуру вдих-видих потрібно повторити 4-5 раз. Подихайте так дві-три хвилини і ваш стан повністю нормалізується – зникне напруга, ви заспокоїтесь.

Необхідно включити в свій раціон побільше продуктів, багатих на магній, вітаміни В1 та С (а це – гречка, вівсянка, горіхи, бобові, капуста, печінка, черемха, обліпиха, молочні продукти), їсти багато злаків, сухофруктів, свіжих овочів. Ці продукти сприяють виробленню ендорфіну – гормону радості. Можна зайнятися фізичними вправами, наприклад, записатись в тренажерний зал або кожного ранку робити зарядку. Це укріпить організм і підвищить його стійкість до зовнішніх факторів.

Аромотерапія та спа-процедури також підуть на користь втомленому організму. Ефірні масла евкаліпту, коріандра, апельсина, тмину дуже добре допомагають зняти напругу. Часті прогулянки, спілкування з друзями, цікаве захоплення, підтримка рідних та близьких допоможуть менше загострювати увагу на переживаннях та проблемах.

Якщо стресові ситуації пов’язані з роботою, то можна взяти на замітку наступні поради: не намагайтесь робити декілька справ одночасно; важливо правильно планувати свій день і не допускати перевтоми; обов’язково приділяти час сім’ї та друзям, а не занурюватись лише в роботу; намагатися звертати увагу на навколишній світ та радіти сонцю, блакитному небу, квітам і так далі; потрібно намагатися кожного дня зробити кому-небудь комплімент (співробітникам, керівництву, рідним, друзям); якщо колега робить щось повільніше, ніж ви, не нервуйте, кожна людина намагається виконати свою роботу максимально добре і в міру своїх можливостей. Потрібно пам’ятати про те, що важлива не сама ситуація, а ставлення до неї. Тобто, чим менше значення ви будете їй надавати, тим міцнішими будуть нерви.

Існують різні вправи, які допомагають справитись зі стресом. Наприклад, щоб викликати в себе стан внутрішнього спокою та комфорту, можна використовувати вправу "Сховище". Вона полягає в тому, що потрібно в уяві створити собі сховище – спокійне та затишне місце, де вас ніхто не потривожить і не потурбує, і подумки знаходитись в ньому деякий час. Це може бути що завгодно: кімната, хатинка в горах, шелест в лісі, берег моря, інша планета. Єдина умова – щоб ви почували себе спокійно, комфортно та в безпеці. В цьому вигаданому місці можна знаходитись скільки завгодно часу. Коли ви відчуєте себе спокійним та відпочилим, то можете вийти зі свого сховища і повернутися в реальний світ – для цього достатньо глибоко вдихнути і розплющити очі.

Є ще одна дуже проста, але ефективна вправа, яка допомагає справитись з неприємними спогадами – "Фотоальбом". Потрібно вибрати конкретну подію, яка викликає дуже неприємний спогад, і уявити собі її у вигляді фотографії. Цю фотографію ви подумки вкладаєте в альбом, а сам альбом поміщаєте на найбільш далеку полицю. Потім потрібно уявити, що фотографія поступово вицвітає, блідніє до такої міри, що зображення повністю зникає.

В кожної людини є свої приховані можливості до боротьби зі стресом. Потрібно лише навчитись і вміло використовувати їх. Головне пам’ятати, що життя посилає людині рівно стільки випробувань, скільки вона може витримати, а ситуацій, які не можна вирішити, не існує!
Помилковий заголовок — Cnhtc^ ghfdbkf gthijї ljgjvjub

2 Лютого, 01:07

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван