Настільна версія
мова | язык

Вчені пропонують обкласти тістечка податком, як тютюн та алкоголь

3 Лютого, 00:07

Поділитися:

Серед радикальних заходів - заборона продажу прохолодних напоїв дітям до 17 років.

 Через доступність тістечка стають надто небезпечними Американські біологи пропонують прирівняти цукор і підсолоджувачі на основі суміші фруктози і глюкози до алкоголю і тютюну, так як зловживання солодким викликає більшість зі списку хронічних хвороб і синдромів, які асоціюються з алкоголізмом. Як доказ своєї точки зору вчені порівнюють цукор і алкоголь за чотирма критеріями, які раніше застосовувалися для опису шкоди алкоголю. За словами біологів, цукор і алкоголь не були доступні в таких кількостях, які ми можемо отримувати зараз. Через це у людини немає захисних механізмів, які оберігають його від негативних наслідків їх застосування. Як стверджують вчені, безліч наукових робіт вказують на негативні наслідки зловживання цукром. Серед них Роберт Люстиг і його колеги називають діабет, гіпертензію, зменшення чутливості до інсуліну і ожиріння печінки. Крім того, цукор схожим чином діє на центри винагороди в мозку, стимулюючи людину на поїдання нової порції солодкої їжі. Додатково до цього, цукор і його аналоги частково пригнічують виробництво гормонів насичення - греліну і лептину.

Нестача цих сигнальних молекул вважається причиною систематичного переїдання. Як стверджують біологи, переїдання стало серйозною медичною проблемою для більшості країн світу. Так, уряд Сполучених Штатів витрачає до 75% ресурсів системи охорони здоров'я на боротьбу з метаболічним синдромом та іншими наслідками переїдання солодкого. Тож вчені пропонують ввести таку ж схему акцизів і обмежень, яка застосовується для обмеження обороту тютюну та алкоголю.

На їхню думку, в першу чергу, слід викреслити цукор і глюкозу зі списку безпечних харчових добавок, що перешкодить виробникам харчових продуктів додавати їх у свої вироби в необмеженій кількості. Особливе місце в цій системі займе спеціальний податок, яким будуть обкладатися всі товари, що містять цукрові добавки. У їх число потраплять шипучі напої, нектари, шоколадне молоко і підсолоджені рослинні пластівці. За розрахунками вчених, ціни на такі товари необхідно збільшити вдвічі, щоб значно знизити споживання цукру.

У якості більш радикальних заходів вчені пропонують ввести обмеження або заборону на продаж прохолодних напоїв дітям до 17 років і обмежити число ресторанів швидкого харчування в районах з низьким середнім доходом населення. Крім того, уряду промислово розвинених держав можуть налагодити програми субсидування продажу або покупки продуктів з низьким вмістом цукру. Роберт Люстіг, Лаура Шмідт і Клер Бріндіс з університету штату Каліфорнія в Сан-Франциско (США) виклали свою стратегію з управління обігом цукру та інших солодких речовин в оглядовій статті в журналі Nature.
Помилковий заголовок — Dxtys ghjgjye.nm j,rkfcnb nscntxrf gjlfnrjv? zr n.n.y nf fkrjujkm

3 Лютого, 00:07

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон