Настільна версія
мова | язык

Виміряна в грошах різниця між "другом", "товаришем" і "знайомим"

4 Квітня, 20:42

Поділитися:

Соціальні зв'язки змушують нас більш самовіддано ставитися до близьких друзів, ніж до простих знайомих. А ось родинні зв'язки послаблюють нашу самовідданість.

Вчені з факультету зоології Оксфордського університету і Університету Бата (обидва - Великобританія) спробували експериментально вирахувати різницю між "другом" і "просто знайомим". Вони пропонували експериментальній групі посидіти навпочіпки за гроші - на свою користь чи на користь свого друга-знайомого.

Точніше, випробуваним потрібно було виконати вправу, до якого вдаються лижники: впертися колінами у стіну і присісти так, щоб між колінною і стегновою частинами ніг був прямий кут. Весь фокус у тому, що при цьому людина відчуває зростаючу біль у ногах. За кожну секунду перебування в такій позі давали 1 пенс.

Далі піддослідним пропонувалося а) брати участь в експерименті, наповнюючи свою кишеню, б) терпіти біль за іншого. "Інший"був знайомим, товаришем, другом - загалом, кимось із соціального кола піддослідного, більш-менш міцно з ним пов'язаний.

Чим довше терпіла людина на лижних "накарачках", тим більше грошей діставалося їй або товаришеві. Виявилося, що випробовувані (19 добровольців) готові терпіти "на корист" близького друга довше, ніж для просто знайомого. І це не все: заради найближчого друга людина готова страждати навіть більше, ніж за себе.

Цікаво порівняння підсумки цього дослідження з більш раннім експериментом, коли схоже випробування люди проходили у відношенні себе й своїх родичів. Піддослідні були готові страждати за більш близьких рідних сильніше, ніж за далеких, але при цьому ніхто з родичів не спонукав їх "стояти на горосі"довше, ніж за себе.

Вчені говорять, що це демонструє "силу генів", яка проникла в соціум ще у дрімучі часи: той, з ким ви "однієї крові", так чи інакше зобов'язаний вам допомогти і підтримати, а от зі знайомими-товаришами-друзями ви повинні будувати і зміцнювати відносини самі. Що й змушує учасників експерименту викладатися заради друзів.
Помилковий заголовок — Dbvshzyf d uhjif[ hspybwz vs; @lheujv@? @njdfhbitv@ s @pyfqjvbv@

4 Квітня, 20:42

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день інтелектуальної власності

Сьогодні іменини святкують:

Артемон