Настільна версія
мова | язык

Як знайти час для читання?

17 Січня, 02:00

Поділитися:

Петя Діденко, прочитавши останнє моє повідомлення про нові книги, попросив розповісти про зовсім фундаментальну проблему - як знайти час, щоб читати хоч що-небудь? Спробую розповісти, як я цю проблему вирішую, і, здається, досить успішно.

Взагалі-то, читати багато нескладно.
Треба просто читати весь час - за сніданком, в обід, в транспорті, перед сном і так далі. Тому проблема не в тому, щоб знайти час дивитися очима на сторінку з літерами, а в тому, щоб з цього механічного процесу виходив толк, заради якого людство і придумало читання. З мого досвіду, як раз спроби, читаючи кожну вільну хвилину, прочитати щось нове і серйозне зазвичай закінчуються тим, що, здавалося б, цікава і корисна книга починається читати кілька разів і в результаті кидається.

Головний принцип, який я для себе вивів - якщо хочете прочитати щось, треба читати це цілком. Це необов'язково відноситься до книг - велика стаття, есе в журналі теж часто страждають від спроб прочитати їх у кілька прийомів.

Як же читати книгу цілком? Адже навіть не дуже товста книга читається кілька годин, де ж їх знайти?

По-перше, поставитися до читання як до дії, не менш важливого, ніж численні зустрічі, відвідування конференцій і так далі. Візьміть і заплануйте час в календарі.

Якщо такого великого вікна немає, то спробуйте пошукати час у поїздках - наприклад, ту ж "Доставляючи щастя" я прочитав в машині, поки їхав з Одеси до Києва. Летіть куди-небудь - от чудовий резерв часу. Поїзд - взагалі ідеально, звичайно це десяток годин на поїздку.

По-друге, якщо прочитати повністю все одно не вдається, читайте по частинах, але забезпечуйте цілісність прочитання. Фіксуйте свій стан як читача. У випадку з ділової літературою - робіть позначки, конспектуйте. Ні в якому разі не припиняйте читання посеред глави або розділу - дочитайте до завершення. Прочитавши такими великими шматками книгу, перегляньте позначки - вони повинні давати повне уявлення про те, що ви прочитали в книзі.

Ось, здавалося б, просто? У моєму випадку це виливається в те, що я, як правило, читаю які небудь новини, статті в газетах / журналах / блогах, або старі, багато разів прочитані книги, яких у мене є кілька сотень. Нові книги я завжди читаю окремо, переконавшись на власному досвіді, що читання їх 10-15-хвилинними шматками у вільний час марно.
Помилковий заголовок — Zr pyfqnb xfc lkz xbnfyyz&

17 Січня, 02:00

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Денис, Кіндрат, Федір