Настільна версія
мова | язык

Учені порівняли меломанів зі співочими птахами

30 Грудня, 12:03

Поділитися:

Американські вчені з Університету Еморі встановили, що сприйняття шлюбних пісень самками співочих птахів нагадує реакцію меломанів на приємну музику. Роботу біологів опубліковано в журналі Frontiers of Evolutionary Neuroscience, а з її коротким змістом можна ознайомитися на сайті університету.

Учені порівняли нейрофізіологічну реакцію на прослуховування шлюбних пісень у самок і самців білошийної зонотрихії (Zonotrichia albicollis) - невеликого птаха, схожого на горобця. Про сприйняття звуків дослідники судили за активацією нейронів у різних зонах мозку. У працюючих нейронах активуються особливі гени (egr-1), продукти яких добре видні на пофарбованих антитілами зрізах.

Виявилося, що прослуховування шлюбних пісень у самок активує лімбічну систему мозку, пов'язану з отриманням задоволення. Така реакція спостерігалася тільки в тих зонотрихій, які були штучно переведені в гормональний стан, що відповідає шлюбному сезону, за допомогою ін'єкцій. У звичайному ж стані самки зонотрихій сприймали шлюбні пісні самців набагато спокійніше.

Дослідники встановили, що аналогічний паттерн активації підкіркових зон спостерігається в меломанів при прослуховуванні улюбленої музики. Зі слів авторів, це вказує на те, що сприйняття шлюбних пісень птахами може нагадувати сприйняття приємної музики людиною. У людини, однак, при цьому активуються ще й такі ділянки кори, у яких немає гомологів у мозку птахів.

Самці також реагували на прослуховування чужих шлюбних пісень, але їхній мозок активувався по-іншому. Більшість нейронів активувалися в ділянці амигдали, що, зі слів вчених, відповідає прослуховуванню "музики із трилерів".

Нагадаємо, що нещодавно вчені пояснили, чому гармонічні звуки подобаються людям більше, ніж дисгармонійні.
Помилковий заголовок — Extys gjhsdyzkb vtkjvfysd ps cgsdjxbvb gnf[fvb

30 Грудня, 12:03

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день інтелектуальної власності

Сьогодні іменини святкують:

Артемон