Настільна версія
мова | язык

Японці зуміли виростити дієздатну печінку зі стовбурових клітин!

8 Липня, 18:31

Поділитися:

Зі статті журналу Nature: «Це перший зафіксований випадок, що показує можливість створення діючого людського органу зі плюрипотентних стовбурових клітин». Цей науковий прорив здійснили японські вчені з університету Йокохама, які оголосили, що вперше завдяки використанню стовбурових клітин їм вдалося створити дієздатну людську печінку.

За два місяці вчені змогли виростити з індукованих плюрипотентних стовбурових клітин повністю функціональну печінку. Зі слів вчених, вони трансплантували «заготовку» з клітин в лабораторну мишу і незабаром виявили, що клітини адаптувалися і під'єднали до кровоносної системи гризуна. Через два місяці вони трансформувалися в орган, який став виконувати всі функції печінки.

Для перевірки її працездатності вчені підвищили миші кров'яний тиск і ввели протизапальні препарати, які в звичайних умовах по-різному впливають на людський організм і організм гризуна. Результати виявилися неймовірними. По суті ці медичні препарати повинні були завдати шкоди звичайній печінці миші, але замість цього вирощена печінка їх переробила так само, як це робить звичайна людська.

Вчені говорять, що їх наступним кроком може стати тестування методики вирощування печінки зі стовбурових клітин безпосередньо в людському організмі. І якщо не в якості постійного трансплантата, то хоча б у якості тимчасової альтернативи ушкодженому органу.
Помилковий заголовок — Zgjyws pevskb dbhjcnbnb ls'plfnye gtxsyre ps cnjd,ehjdb[ rksnby!

8 Липня, 18:31

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон