Настільна версія
мова | язык

Вчені: музиканти швидше знаходять протиріччя

30 Вересня, 20:19

Поділитися:

Психологи університету Сент-Ендрю у Великій Британії з'ясували, що мозок людей, які грають на музичних інструментах швидше знаходить суперечності в інформації, яка надходить.

Дослідники пропонували випробовуваним шукати неправильно підписані кольорові картки і виявили здатність музикантів швидше знаходити червону картку, підписану словом "синій" або ромбічний шматочок картону з підписом "квадратний".

З'ясувалося, що найкращий пошук помилок обумовлений іншою організацією роботи нервових клітин.

Як наголошується в Neuropsychologia, для участі в дослідженні було запрошено 36 осіб з різними навичками гри на музичних інструментах, включаючи і абсолютних дилетантів без будь-якого музичного досвіду. Вчені запропонували учасникам опитувальник, в якому були пункти про розуміння музичної теорії, про знання історії музики, володіння нотною грамотою, загальних музичних навичках, а також про кількість годин, які займає гра на музичному інструменті на тиждень. Вся ця інформація потім була зіставлена ​​з результатами досвіду з сортування карток з правильними і неправильними підписами.

Обробка результатів показала, що музиканти трохи швидше помічають помилкові картки і, крім того, роблять це швидше за тих, хто ніколи не грав на музичних інструментах. Електрофізіологічне дослідження виявило відмінності в роботі мозку, показавши велику амплітуду електричного імпульсу, що виникає при зіткненні з помилкою.

У своїй статті психологи пишуть, що "на перший погляд це здається дивним поєднанням, однак для виступаючого перед публікою музиканта важливо помітити помилку у виконанні і при цьому не дати її помітити слухачеві, тут же скоригувавши гру". Дослідники пов'язують помічений ними сплеск електричної активності з несвідомими механізмами, а не з усвідомленою діяльністю.

Психологи вважають, що їх відкриття не тільки дозволить краще зрозуміти те, як мозок шукає помилки, але й відкриє шлях до профілактики вікового зниження когнітивних здібностей. Автори вказують на можливість виявити описаний ефект не тільки при зіставленні професійних музикантів з дилетантами, але і при порівнянні дилетантів з любителями. На думку вчених, навіть порівняно невелика практика гри на тому чи іншому інструменті може поліпшити роботу мозку.
Помилковий заголовок — Dxtys^ vepbrfynb idblit pyf[jlznm ghjnbhsxxz

30 Вересня, 20:19

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день танцю

Сьогодні іменини святкують:

Агапія, Василиса, Галина, Ірина, Леонід, Ніка, Федора