Настільна версія
мова | язык

Учені навчилися визначати, від кого з батьків успадковані варіації гена

6 Листопада, 21:23

Поділитися:

Учені навчилися за допомогою нової техніки аналізу генома визначати, від кого з батьків людині дісталася та чи інша ділянка ДНК.

Про це повідомляє видання Nature Biotechnology.

"Ця техніка дасть лікарям-клініцистам можливість більш точно визначати індивідуальний ризик розвитку захворювання в пацієнтів. Він може трансформувати персоналізовану медицину", - розповів Бінг Рен з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Дотепер техніки розшифровки генома не давали можливості визначити, яка з копій генів дісталася людині від батька, а яка - від матері.

Однак Рен і його колеги розробили техніку, що дає можливість вирішити цю проблему і швидко визначити, які варіанти генів зустрічаються разом на одній ділянці хромосоми й, отже, дісталися людині від одного з батьків.

Завдяки новій техніці медики зможуть визначати індивідуальну схильність людини до захворювань. Наприклад, ризик розвитку раку часто пов'язаний з більш ніж однією мутацією в ДНК.

Можливість визначити, на одній хромосомі перебувають ці мутації чи на різних, дає можливість точніше розрахувати ризик виникнення хвороби. Так, якщо обидві мутації опиняться на одній хромосомі, є більше шансів, що друга, "здорова" хромосома, зможе це компенсувати.

Також метод Рена і його колег допоможе простіше визначати, чи підходить пацієнтові донорський орган. Крім того, він може використовуватися для аналізу шляхів міграції людей і виявлення їхніх предків.
Помилковий заголовок — Extys yfdxbkbcz dbpyfxfnb? dsl rjuj p ,fnmrsd ecgflrjdfys dfhsfwsї utyf

6 Листопада, 21:23

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван