Настільна версія
мова | язык

Петриківський розпис зарахували до світової спадщини людства

5 Грудня, 23:35

Поділитися:

5 грудня під час 8-ї сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО на сесії в Баку присвоїв статус нематеріальної культурної спадщини Петриківському розпису як мистецтву. У роботі сесії взяли участь 600 експертів з 95 країн світу.

Ще раніше, у 2012 році Міністерство культури України визначило петриківський розпис об'єктом нематеріальної культурної спадщини України. Петриківський розпис - українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка. Побутові речі з візерунками в стилі петриківського розпису дійшли до нас з XVII століття. Нині знаменита техніка малювання перетворилася на бренд. Зокрема, створено логотип «Петриківка», щоб майстри селища могли доводити покупцям автентичність своєї продукції.

Цьогоріч ЮНЕСКО включила до списку Всесвітньої культурної спадщини дерев'яні церкви Карпатського регіону та Стародавнє місто Херсонес Таврійський. Крім того, у майбутньому шанси бути включеними до списку Всесвітньої культурної спадщини також мають культурний ландшафт печерних міст «Кримської готії», історичне середовище столиці кримських ханів у місті Бахчисарай, історико-археологічний заповідник «Кам'яна Могила» у Запорізькій області та культурний ландшафт «Каньйон» у місті Кам'янець-Подільський.
Помилковий заголовок — Gtnhbrsdcmrbq hjpgbc pfhf[edfkb lj cdsnjdjї cgflobyb k.lcndf

5 Грудня, 23:35

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день танцю

Сьогодні іменини святкують:

Агапія, Василиса, Галина, Ірина, Леонід, Ніка, Федора