Настільна версія
мова | язык

Вчені виявили супервулкан, здатний знищити США

19 Грудня, 01:00

Поділитися:

Геологи з'ясували, що супервулкан, розташований під Єллоустонським національним парком, містить в собі набагато більше розпеченої магми, ніж вважалося раніше. Виверження вулкана обернеться катастрофічними наслідками для всього регіону. Про це повідомляється в доповіді американських учених з Університету Юти, що було представлене на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско.

Фахівцям давно відомо, що Єллоустонський національний парк розташований у величезному кратері найбільшого в Північній Америці супервулкану. Проте розміри супервулкану досі викликають суперечки серед учених. Автори статті вирішили прояснити це питання, реєструючи невеликі підземні поштовхи в районі національного парку.

Аналіз сейсмічних хвиль показав, що порожнина з магмою тягнеться набагато далі на північний схід парку, ніж це показували попередні дослідження. Загальна протяжність порожнини становить близько 90 кілометрів, ширина дорівнює 30 кілометрів. Глибина супервулкана варіює від 2 до 15 кілометрів, він заповнений магмою, місцями змішаною з затверділими породами.

Згідно з отриманими даними, обсяг порожнини камери з магмою в 2,5 рази більший, ніж вважалося раніше. «Ми довгий час працювали тут і завжди думали, що розміри вулкана недооцінені, але все одно були здивовані результатами», — пояснив професор Боб Сміт, один з учасників дослідження.

Останній раз супервулкан під Йєллоустоні вивергався 640 тисяч років тому — тоді попіл вкрив всю Північну Америку, а кліматичні зрушення відчувалися по всій Землі.

Попередні великі виверження сталися 2,1 і 1,3 мільйона років тому, тому деякі експерти вважають, що такі події відбуваються в середньому один раз в 700 тисяч років.
Помилковий заголовок — Dxtys dbzdbkb cegthdekrfy? plfnybq pybobnb CIF

19 Грудня, 01:00

Поділитися:

За матеріалами: podrobnosti.ua

Теги: вулкан, США

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій