Настільна версія
мова | язык

Сейсмологи: на Землі почалася епоха мегакатастроф

22 Квітня, 12:18

Поділитися:

Американські сейсмологи висунули версію про те, що потужні підземні поштовхи групуються в часі, формуючи "кластери".

Руйнівні землетруси на Гаїті і біля узбережжя Японії - це лише передвісники надпотужних катаклізмів, яких незабаром слід очікувати на планеті, вважають американські вчені.

До такого висновку дійшли сейсмологи лабораторії Геологічної служби США в штаті Колорадо Чарльз Буфе і Девід Перкінс після того, як вивчили стихійні лиха за останні 110 років.

"На Землі стартувала епоха мегакатастроф", - впевнений Буфе.

За їхньою версією, потужні підземні поштовхи групуються в часі, формуючи сейсмологічні "кластери".

Один з таких кластерів тривав з 1952-го по 1965 рік. Його кульмінацією став найпотужніший з початку спостережень землетрус магнітудою 9,5, який стався в Чилі в 1960 році і забрав, за різними даними, від 2,2 до 6 тисяч життів.

Новий період сильної сейсмічної активності розпочався в 2001 році з підземного поштовху магнітудою 8,4 в Перу. Скільки триватиме кластер, науковці прогнозувати не беруться. Буфе і Перкінс не виключають, що його кульмінацією був саме землетрус у Японії.

За словами Буфе, якщо потужних поштовхів у найближчі 10 - 12 років не відбудеться, можна буде говорити, що черговий сейсмонебезпечний кластер завершений.

Утім, погляди Буфе та Перкінса розділяють далеко не всі їхні колеги. На думку сейсмолога Ендрю Майкла, який працює в лабораторії каліфорнійської геологічної служби, землетруси на Гаїті і в Японії були випадковими подіями.

"Випадкові процеси справляють враження кластеризації, і ми повинні уважно розібратися, чи не є процес утворення цих кластерів, розділених періодами зниженою сейсмоактивності, просто випадковим процесом", - пояснив він.
Помилковий заголовок — Ctqcvjkjub^ yf Ptvks gjxfkfcz tgj[f vtufrfnfcnhja

22 Квітня, 12:18

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день солідарності молоді

Сьогодні іменини святкують:

Антип, Іван, Яків