Настільна версія
мова | язык

Найдорожчі продукти світу: картопля за 500 євро і м'ясо корів, яких натирають саке

26 Квітня, 01:48

Поділитися:

Мільярдери можуть собі дозволити піцу за 8300 доларів чи бутерброд за 200. Рейтинг найдорожчих продуктів світу.

У світі існують не просто дорогі, а дуже дорогі продукти. Часом складно зрозуміти, чому кілограм звичайної, на перший погляд, картоплі коштує близько 700 доларів, а пакетик чаю – десятки тисяч. Але, виявляється, всьому є пояснення.

Шафран

Найдорожча пряність у світі - шафран. Справжній шафран - не що інше, як тичинки рослини сімейства крокусових (Crocus sativus). Є ще і "фальшивий" шафран, який також називають імеретинським. Він виготовляється з тичинок квіток чорнобривців. Вартість кілограма справжнього шафрану може доходити до 6 тисяч доларів. Така нечувана ціна пояснюється тим, що його важко вирощувати і збирати: для отримання 1 кг сухого шафрану потрібно перебрати приблизно 2000 квіток. З 1 га плантації в перший рік можна зібрати лише 6 кг шафрану, в другий - до 20 кг. Яскраво-оранжеві рильця вирізають вручну в перший день розкриття квітки і сушать.

Ікра

Найдорожча ікра у світі – аж ніяк не чорна. Найбільше цінується ікра білуги-альбіноса "Алмас". Ця риба водиться в Каспійському морі біля берегів Ірану. Ікринки мають різні відтінки: від блідо-сірого до білого. Чим ікра світліша, тим вона дорожча. Ікра "Алмас" експортується з Ірану і фасується в баночки з чистого золота. 100 грамів такої ікри коштують близько 2 тис. доларів. Цей делікатес дуже швидко псується, тому вживати його потрібно одразу після покупки.

Картопля

Банальна, здавалося би, картопля теж може бути делікатесом, якщо мова йде про сорт La Bonnotte. Він росте на французькому острові Нурмуатье в Атлантичному океані. Картопляні поля удобрюють лише морськими водоростями за технологією, яка передається з покоління в покоління. Садять і збирають цей сорт тільки вручну, а коштує він приблизно 500 євро за кілограм. Найдорожча у світі картопля сорту La Bonnotte на смак дуже ніжна. За легендою, цю божественну бульбу вивів не хто інший, як верховний бог інків Віракоча. Щорічно збирається не більше 100 тонн картоплі цього сорту.

Кава

Найдорожчу в світі каву виробляють із зерен, який вийшли з кишечника цивети – маленького ссавця з родини виверових. Сорт називається "Kopi Luwak" (з індонезійської, Kopi – кава, Luwak - власне назва тварини). Каву вирощують на островах Ява, Суматра і Сулавесі. Цивета, якій ми зобов'язані найдорожчою у світі кавою, є дрібним хижаком, але їй до вподоби і стиглі та ароматні зерна кави. Їх цивета з'їдає набагато менше, ніж здатна перетравити. У свій час її навіть вважали шкідником. Але потім з'ясувалося, що травні ферменти звірка покращують смак кави, прибираючи гіркоту. Місцеві мешканці збирають не переварені твариною кавові зерна, кілограм яких коштує 300-400 доларів.

М'ясо

Найдорожче в світі м'ясо - мармурова яловичина. Її "постачальники" - японські корови породи Вагіу. Вартість кілограма м'яса доходить до 1000 доларів. Протягом багатьох століть корів Вагіу розводили лише в Японії, зараз їх вирощують також в Австралії. Поводяться з ними, як з особами королівської крові: годують найкращою травою, натирають саке, дають пити пиво. М'ясо австралійських Вагіу ще дорожче за рахунок того, що корови п'ють червоне вино по 16 доларів за пляшку.

Чай

Найдорожчий у світі чай називається Дахунпао - "Червона мантія" в перекладі з китайської. Цим найменуванням чай зобов'язаний своїм кольором - коли набухають бруньки, кущі чаю виглядають так, ніби одягнені в червоний одяг. Дахунпао відноситься до улунів - чаїв сильної ферментації з інтенсивним смаком і ароматом.

Найдорожчий у світі чай Дахунпао отримують з листа шести кущів, які ростуть біля монастиря Тяньсінь. Їхній вік оцінюється в 350 років. На рік збирається не більше 0,5 кг такого чаю, а в продаж надходить і того менше - не більше 20 г. У 2006 році весь урожай передали в китайський Національний музей як експонат. З того часу діє офіційна заборона на збір Дахунпао, і сьогодні спробувати його на смак не може ніхто. Поки заборона не діяла, 20 г Дахунпао з аукціону продали 25 тисяч доларів.

Шоколад

Найдорожчим у світі шоколадом є шоколад, випущений ліванською фабрикою Patchi для продажів у британській мережі магазинів Harrods - 5000 фунтів стерлінгів за коробку. В упаковці лежать 49 цукерок, загорнутих в індійський шовк ручної роботи, прикрашений шовковими трояндочками, кристалами Swarovski і навіть золотом. Коробка теж непроста: вона зроблена з шкіри і шовку, а перегородки в ній - золоті та платинові.

Сир

Найдорожчий сир був проданий на аукціоні за ціною 6,4 тис. євро за півкіло. Це сталося у країні Басків на півночі Іспанії під час щорічного конкурсу овечих сирів за участю 107 сироварень. Покупцем став власник одного з баскських ресторанів. Подія воістину унікальна, оскільки зазвичай кращі сорти сиру продавалися на аукціоні за ціною від 50 до 80 євро за кілограм.

Піца

Найдорожча у світі піца продається в місті Агрополі на півдні Італії за 8300 євро. На будинок до клієнта приїжджають два кухарі і готують піцу (усе, крім основи) у нього на очах. До начинки входить ікра тунця, лангусти, омара, моцарелла буффало, червоний лангуст, креветки і омар. Все це заливається коньяком Louis XIII Remy Martin. Навіть сіль у піці непроста - австралійська рожева "Murray River".

Десерт

Найдорожчий у світі десерт можна спробувати в Нью-Йорку, в ресторані "Serendipity 3" - за умови, що у вас є на це задоволення 25 тис. доларів. За цю суму ви отримаєте морозиво з 25 сортами какао, прикрашене збитими вершками і шматочками їстівного золота . Попереджати про бажання з'їсти такий десерт потрібно заздалегідь. До речі, посуд, - келих і ложечку із золотою облямівкою і діамантами - ви зможете забрати з собою.

Бутерброд

Найдорожчий у світі бутерброд називається "Платиновий клубний сендвіч фон Ессен". Коштує він майже 200 доларів і продається в мережі "Фон Ессен". До складу бутерброда входять іберійська шинка, Бресська пулярка, білі трюфелі, перепелині яйця, сушені італійські помідори і особливий хліб.

Омлет

У ресторані нью-йоркського готелю Le Parker Meridien можна скуштувати найдорожчий омлет у світі. Коштує він тисячу доларів. Крім яєць в нього додають цілих лобстерів. Подається страва на смаженій картоплі і прикрашається ікрою севрюги.

Салат

Найдорожчий салат в світі називається Florette Sea & Earth. Він подається в ресторані готелю Le Manoir aux Quat Saisons в Оксфорді. Серед інгредієнтів салату - біла білугова ікра "Алмас", лангусти, краби і лобстери. Туди ж додаються терті трюфелі, спаржа, картопля і молодий салат, а прикрашається все золотою фольгою. Коштує авторська страва шеф-кухаря Раймонда ле Бланка 635 фунтів стерлінгів.

Трюфель

Кілька років тому ресторан Zafferano в Лондоні придбав трюфель за 54 тисячі доларів. На жаль, делікатес спіткала сумна доля: шеф-кухар ресторану втратив ключ від холодильника, де він зберігався, і дорогий гриб згнив.

Трюфель - рід сумчастих грибів з підземними бульбоподібними м'ясистими плодовими тілами. Найцінніші їстівні з них - зимові трюфелі, які ще називають французькими чорними, або перигорськими. Ці трюфелі дуже ароматні. Ззовні вони чорні, а всередині темно-сірі або червонувато-чорні. Їстівні також і білі трюфелі.

За смаком трюфель нагадує гриб з сильно просмаженими насінням або з волоськими горіхами. Якщо трюфель опустити у воду і потримати там деякий час, то вода на смак стане схожа на соєвий соус.

Горіх

Найдорожчий у світі горіх - макадамія. Раніше вона становила значну частину раціону австралійських аборигенів, а тепер стала делікатесом.

Ці горіхи називають також муллімбімбі, бумера, кіндал-кіндал. За смаком вони нагадують лісовий горіх.

Існує дев'ять видів макадамії, п'ять з них ростуть тільки в Австралії. Два види культивуються. Плантації є в Австралії, Бразилії, Південній Африці, на Гавайях і на півдні США. Висота дерева досягає 40 м, воно плодоносить до 100 років. Оскільки ядра макадамії насилу відокремлюються від шкаралупи, ці горіхи досить дорогі, і вирощують їх менше, ніж виробляється чорної ікри (не більше 40 т делікатесу на рік). Вартість кілограма макадамії навіть на "історичній батьківщині" горіха перевищує 30 доларів.
Помилковий заголовок — Yfqljhj;xs ghjlernb cdsne^ rfhnjgkz pf 500 'dhj s vэzcj rjhsd? zrb[ yfnbhf.nm cfrt

26 Квітня, 01:48

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван