Настільна версія
мова | язык

10 способів покращити пам'ять

21 Травня, 11:15

Поділитися:

У житті постійно щось відбувається: потрібно все встигнути і нічого не забути. Це буває важко, а ще важче знайти час на читання книг про покращення пам'яті, тому ось кілька коротких порад від Кевіна Даума - колумніста, маркетолога, автора багатьох бестселерів.

1. Створюйте рутину
Ми завжди пам'ятаємо, де взяти ключі або сонячні окуляри, бо весь час кладемо їх в одне і те ж місце. Іноді, коли ви «збиваєте програму» і кладете їх в інше місце, знайти їх може вартувати багато зусиль. Те ж саме відбувається з важливою інформацією. Поміщайте те, що вам знадобиться, в спеціальну папку e-mail і на робочому столі, і ви завжди будете знати, де їх знайти.

2. Порушуйте рутину
Ви щодня носите ключі у правій кишені? Зламайте систему, покладіть їх у ліву! Вранці, коли ви будете йти, ваш патерн поведінки трохи зміниться. Спробуйте піти на роботу новою дорогою або зустрітися з друзями не там, де зазвичай. Це хороша вправа для створення нових ідей і відмінний спосіб порушити механічний порядок дій.

3. Їжте більше корисної їжі
Є цілий набір продуктів, які дійсно покращують роботу мозку - це все, що насичене вітамінами і спеціальними антиоксидантами. Додайте в раціон зелений чай, чорницю, лосось, капусту (зокрема кольорову і брокколі), гіркий шоколад, куркуму. Експерти кажуть, що келих червоного вина - теж дуже добре для пам'яті.

4. Спіть більше
Хороший сон - це ясна голова і свіжість думок. Чим менше ви спите, тим більше навантажуєте свою пам'ять, і як наслідок - починаєте забувати. Щоб тримати мозок в стані «повної готовності», організм повинен багато відпочивати.

5. Розвивайте свій інтелект
Мозок буде працювати більш ефективно, якщо ви привчите його до постійної роботи: вирішуйте завдання, ребуси, вчіть мови. Зрештою, тренуватись можна і на вечірці - спробуйте запам'ятати імена нових знайомих з першого разу.

6. Малюйте історії
Імена та номери, які самі по собі запам'ятовуються важко, ще складніше запам'ятати поза контекстом. Отримали нову інформацію? Прив'яжіть її до чогось, з чим вона асоціюється в першу чергу. Нехай це буде особливе оточення: фон, деталі. Потім визначте порядок подій, який відтворите в мозку, щоб згадати відповідь.

7. Записуйте
Сьогодні проблем з девайсами вже немає: комп'ютер, планшет, телефон - скрізь ви можете робити нотатки і вести облік. Але по-справжньому донести інформацію до мозку може тільки ручка. Сам факт того, що ви пишете, відтворює текст в голові більш чітко, і проблема його відновлення зникає.

8. Будьте винахідливими
Складайте вірші або пісні, щоб фіксувати події в пам'яті. Це дійсно потужні інструменти. Наприклад, є відома мнемонічна фраза для запам'ятовування числа π - « How I want a drink, alcoholic of course, after the heavy chapters involving quantum mechanics», де кількість літер у кожному слові відповідає його цифрам. А взагалі, власні фрази завжди запам'ятовуються краще.

9. Зациклюється на важливому
Щоб перенести факти з короткочасної пам'яті в довгострокову (проблема всіх студентів), необхідно зафіксувати важливе і зосередитися на ньому, рахуючи до 8 алігаторів (кроликів, котиків, мавпочок). Згідно з наукою, цей, як нам здається, важкий процес вимагає всього 8 секунд.

10. Займайтеся спортом
З дитинства знайоме «в здоровому тілі здоровий дух» ніхто не заперечив. Так ви змусите працювати мозок вдвічі швидше і краще. Автор тексту придумав 18 ідей для нової колонки, здійснюючи 10-кілометрову пробіжку, і всі 18 добре запам'ятав.
Помилковий заголовок — 10 cgjcj,sd gjrhfobnb gfvэznm

21 Травня, 11:15

Поділитися:

Джерело: inc.com

Теги: пам'ять, 10 способів, цікавинки

ПодіїПодії
Сьогодні свято

День радіо

Сьогодні іменини святкують:

Валентин, Євсій, Єлизавета, Леонтій, Олексій, Савва (Сава), Фома