Настільна версія
мова | язык

Користувачів інтернету та світових знаменитостей охопила крижана лихоманка Ice Bucket Challenge

25 Серпня, 16:38

Поділитися:

В інтернеті з'являється все більше відео зі знаменитостями, які обливаються холодною водою і кидають виклик іншим відомим людям, пропонуючи зробити те саме. Ці ролики заполонили Інтернет, набрали мільйони переглядів, а їх кількість продовжує збільшуватися. 

Як виявилося, так люди беруть участь в акції Ice Bucket Challenge (дослівно перекладається як «змагання крижаного відра»), популярної в останні кілька тижнів в США та Великобританії. Ця акція була задумана як спосіб залучення уваги до рідкісного і поки невиліковне захворювання — бічний аміотрофічний склероз. Акція отримала величезний резонанс завдяки участі відомих людей від Барака Обами до Джастіна Бібера і неймовірної активності в соціальних мережах — наприклад, в одному тільки твіттері Ice Bucket Challenge набрав понад 140000 ретвітів. На даний момент облили себе крижаною водою вже більш 200 знаменитостей — від Віна Дизеля і Міккі Рурка до Білла Гейтса і Марка Цукерберга. Втім, не всі на це наважуються — наприклад, президент США Барак Обама не став обливатися, а просто переказав $ 100. 

Після того як людина отримує виклик в Ice Bucket Challenge, у неї є 24 години, щоб облити себе водою і записати це на відео, інакше вона зобов'язана пожертвувати $ 100 благодійному фонду ALS Association. Якщо людина приймає виклик, то на початку відео вона повинна сказати про це, а потім назвати імена людей, яким сам він кидає виклик, зазвичай трьох. Ці правила досить часто розуміються по-різному або взагалі не виконуються. За однією версією, якщо учасник обливає себе водою, він повинен пожертвувати тільки $ 10, якщо не обливається — всі $ 100. За іншою, людина, що облилася більше нічого не повинна робити, тому акція піддавалася критиці — мовляв, який тоді сенс в ній, одна розвага рівня «Гарлем шейк». Щоправда, найчастіше учасники Ice Bucket Challenge і обливаються водою, і віддають гроші на благодійність. 

Як саме з'явилася ідея цієї акції, точно невідомо. Існує кілька думок з цього приводу — від схожого флешмобу в соціальних мережах на півночі США взимку минулого року до липневої акції вже цього року в Новій Зеландії. Всі вони були спрямовані на підтримку фондів по боротьбі з раком і не отримали особливо широкого розповсюдження. Стрибок популярності Ice Bucket Challenge припав на середину липня — тоді про це змаганні в США заговорили місцеві телеканали, а брати участь в ньому почали локально відомі люди. 

Найбіліший репер на планеті Маклмор взяв участь в акції прямо на сцені, під час одного зі своїх виступів. Враховуючи градус божевілля на виступах артиста, рев залу і швидкість події, можна припустити, що багато хто в натовпі навіть не зрозумів, що взагалі сталося, — ну облився і облився, мабуть, жарко стало хлопцеві. Вин Дизель виявився найсуворішим всіх, з серйозним виразом обличчя перекинувши на себе просто тазик з льодом. Правда, найцікавіше тут, кому він кинув виклик, — Володимиру Путіну, суворо викрикнув його прізвище і тицьнувши рукою в камеру. Одіозний актор Джеймс Франко теж взяв участь у загальному божевіллі, прийнявши виклик Селени Гомез — щоправда, він, для чогось, зробив це без штанів. А от Джастін Тімберлейк, мабуть, не наважився робити це наодинці, тому змусив облитися водою ще й всю свою групу The Tennessee Kids. Виглядає процес досить болісно. На відміну від більшості учасників Ice Bucket Challenge, що зняли свої відео на телефони чи любительські камери, Білл Гейтс реально запарився з цим викликом, знявши ролик професійного рівня і побудувавши цілу машину для обливань .

Бічний аміотрофічний склероз (БАС), також відомий як мотонейронами хвороба або, в англомовних країнах, як хвороба Лу Геріга, — невиліковне захворювання центральної нервової системи, яке називають «Паркінсоном на суперстероідах». Сама хвороба проходить повільно і дуже важко — у пацієнтів поступово атрофуються всі м'язи, після чого вони втрачають здатність самостійно пересуватися, розмовляти і дихати. При цьому недуга не впливає на розумові здібності, проте часто хворі впадають в депресію через очікування швидкої смерті. Згідно зі статистикою, на це захворювання страждає одна людина з 100 000. Найвідоміший людина, що страждає від бокового аміотрофічного склерозу, — вчений Стівен Хокінг. 

Так як від цієї хвороби не існує ліків, поки діагноз БАС — вирок до повільної і болісної смерті. Але тепер це може змінитися. Незважаючи на досить спірний спосіб привернути увагу, Ice Bucket Challenge відмінно нагадав про важливу роль благодійності. З кінця липня приблизно за 20 днів завдяки цій акції було зібрано понад $ 15 млн за допомогою більше 300 000 чоловік. Для порівняння, минулого року The ALS Association змогла зібрати тільки $1,8 млн. За словами організації, ця нечувана сума піде на подальше дослідження недуги і підтримку вже наявних пацієнтів. Через низьке фінансування всі попередні спроби зрозуміти суть захворювання не увінчалися успіхом — тепер же у вчених є дійсно великий шанс розібратися в природі хвороби. 

БАС — вкрай не вивчене захворювання. До цих пір невідомо, чому воно починає розвиватися і як можна йому запобігти. Від цієї хвороби немає жодних ліків, крім «рілузол» —препарату, який сповільнює прогресування БАС, але не виліковує.

У цій акції Ice Bucket Challenge беруть участь не тільки знаменитості: перед камерою облили себе сотні звичайних американців, чиї ролики не отримали особливої популярності, за винятком тих, які пішли зовсім не за планом.
Помилковий заголовок — Rjhbcnedfxsd synthytne nf cdsnjdb[ pyfvtybnjcntq j[jgbkf rhb;fyf kb[jvfyrf Шсу Игслуе Срфддутпу
25 Серпня, 16:38

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день сім'ї

Міжнародний день повернення речей

Сьогодні іменини святкують:

Афанасій, Борис, Гліб, Зоя