Настільна версія
мова | язык

Документальний фільм про Чорнобиль став переможцем кінофестивалю «Сандес»

3 Лютого, 15:02

Поділитися:

Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг  на «Санденсі». Стрічка Чеда Гарсіа здобула перемогу у номінації «Найкращий зарубіжний документальний фільм» американського національного фестивалю незалежного кіно. У програмі кінофестивалю фільм представляв Велкобританію.

У виробництві брала участь і Україна — зокрема, у роботі над стрічкою було задіяно Федора Александровича та Артема Рижикова. Пан Александрович у фільмі виступає ексцентричним художником, який намагається з'ясувати причини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. 

За версією авторів, Чорнобильська катастрофа сталася на замовлення Москви. Коротко теорія зводиться до наступного: вражаюча залізна конструкція (зараз вона залишилася занедбаною в широкій зоні відчуження навколо АЕС) була частиною широкомасштабного секретного збройного проекту, який у підсумку провалився. І щоб відвернути увагу від невдачі, управління розпорядилося влаштувати трагедію на станції.
 
«Назва фільму «Російський дятел» пов'язана з відомим радіосигналом, що транслювався Радянським Союзом на Захід у 70-ті роки минулого століття. Український художник Федір Александрович, родина якого стала жертвою репресій з боку Москви і Голодомору 1930-х років, захопився вивченням дивних сигналів під час свого розслідування реальної причини Чорнобильської катастрофи, — пише видання Le Point. —  Зокрема, він виявив їх зв'язок із загадковим об'єктом, побудованим на місці найстрашнішої в світі атомної катастрофи. За його теорією, об'єкт і сигнал були частиною проваленого проекту з випробування зброї — щоб відвернути увагу від нього, був замовлений перегрів Чорнобильській станції».

«Сам я ставлюся до цього скептично, — пояснює Чед Грасіа теорію змови. — У Чорнобилі очевидно хотіли щось приховати, на цей рахунок у мене немає ні найменших сумнівів. Може бути, що теорії Федора або ще когось і справді вірні, але поки архіви не будуть відкриті, вони так і залишаються теоріями». 

Чед Гарсіа використав у стрічці відео українських вуличних протестів. Режисер додав наступне про нинішню ситуацію в Україні: «Стратегія Путіна — домогтися того, щоб Росію оточували тільки слабкі держави».

Сам Федір Олександрович (він був на фестивалі спільно з режисером) розуміє, що його теорія може викликати змішані почуття: «Я вірую в мою теорію як живописець і українець. Але для того, щоб решта світу прийняла її всерйоз, треба провести справжнє розслідування». Живописець згоден з Чедом Грасіа в тому, що головне завдання сьогодні — призупинити нескінченну агресію Росії проти його країни. За його словами, це найголовніший крок всього плану.

«Якби Путіна призупинили в Чечні, не було б війни в Грузії, — продовжує він. — Якби його призупинили в Грузії, не було б України. Якщо його не здолають на Україні, наступним кроком стане війна з НАТО. А це, як він вважає, стане початком «Третьої світової війни».
 
В Україні стрічку «Російський дятел» представлено ще не було. Спілкуючись з українськими журналістами, Федір Александрович висловив розчарування, що вони самі не дізналися про цей фільм і не прибули до «Санденса», аби переглянути його. 

Церемонія нагородження пройшла 31 січня у Парк-Сіті (штат Юта). Цього року в конкурсній програмі «Седенса» було представлено 118 повнометражних і короткометражних фільмів з тридцяти країн світу.

Помилковий заголовок — Ljrevtynfkmybq askmv ghj Xjhyj,bkm cnfd gthtvj;wtv rsyjatcnbdfk. «Cfyltc»

3 Лютого, 15:02

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон