Настільна версія
мова | язык

Незрозуміла імла над Марсом два роки бентежить увесь науковий світ

22 Лютого, 01:56

Поділитися:

Міжнародний колектив астрономів повідомив про виявлення таємничої імли над поверхнею Марса. Вперше цей серпанок був помічений астрономами-аматорами в березні 2012 року поблизу південного полюса планети. 

З тих пір вчені спостерігали її двічі. У кожному з випадків серпанок можна було бачити протягом приблизно десяти днів з проміжком в місяць. Вона простягалася на відстані до тисячі кілометрів і розташовувалася на висоті приблизно 200 км. Спочатку фахівці порахували, що цей яскравий серпанок над Марсом не має до планети ніякого стосунку, а виникає через проблеми з оптикою телескопів. Однак перевірка техніки та аналогічні спостереження багатьох астрономів спростували таке припущення, пояснює ТехноБігмір. 

Вчені й досі не знають, що це таке. У Марса досить тонка атмосфера, і вище 100 кілометрів у нього не може бути хмар. Одні фахівці припускають, що серпанок є проявом марсіанських полярних сяйв. Інші ж припускають, що вона є хмарою, утвореною струменями вуглекислого газу і часток води.

У будь-якому випадку, на думку експертів, наявність незвичайного явища призведе до перегляду стандартних уявлень про фізику марсіанської атмосфери. Продовжити спостереження над Червоною планетою і вивчити таємничий серпанок в деталях вчені сподіваються за допомогою орбітальних апаратів.

Помилковий заголовок — Ytphjpevskf svkf yfl Vfhcjv ldf hjrb ,tynt;bnm edtcm yferjdbq cdsn

22 Лютого, 01:56

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день книги та авторського права

Сьогодні іменини святкують:

Зенон (Зинон), Максим, Олександр, Терентій, Федір, Яків