Настільна версія
мова | язык

А який у Вас локус контролю?

25 Березня, 12:55

Поділитися:

У психології є таке поняття, як локус контролю. Воно характеризує ставлення людини до подій, що відбуваються у її житті.

Людина володіє внутрішнім локусом контролю, якщо вона пояснює свої перемоги, або невдачі, своїми особистісними характеристиками. Вона вважає, що здатна домогтися чогось незалежно від зовнішніх чинників, завдяки власним зусиллям, здібностям, цілеспрямованості.
"Я поки не профі у програмуванні, але вже знаю більше, ніж місяць тому".
"У ДТП винен тільки я, мені все одно, що водій вантажівки вилетів на зустрічну смугу, я повинен був це передбачити".

Зовнішній же локус контролю мають ті, хто скаржиться на своє життя, вважаючи себе неспроможними щось змінити. Якщо такий працівник не виконав роботу вчасно, він буде говорити, що захворів, матеріали пізно привезли, погода не дозволяла виконати роботу та ін. Причина знайдеться завжди, сам же він не зізнається в тому, що зазнав невдачі через своєї помилки.

Громадяни нашої країни частенько грішать зовнішнім локусом контролю.
- Знову на вулиці сміття, працівники ЖКГ зовсім від рук відбилися. Все одно кину недопалок на землю, я нічого не можу змінити.
- Немає сенсу вчити англійську мову, вона мені все одно не знадобиться у житті, та й довго це... Я все одно не зможу нормально говорити.
- Хотів би я навчитися малювати. Шкода, що у мене немає таланту до цього, от якби я народився з таким даром, то став би дизайнером.


Таке перекладання відповідальності негативно впливає на Ваше життя. З людини може вийти чудовий оратор, а він сидить у ненависному офісі, щодня проклинаючи свою роботу. Хіба не чудово жити в суспільстві людей, які вірять у свої сили, які відкривають для себе нові можливості? Повірте у свої сили, беріться до справи, яка давно Вас приваблювала, набирайтесь досвіду, і невдовзі Ви зрозумієте, як помилялись раніше.

Незважаючи на очевидну шкоду зовнішнього локусу контролю, розраховувати тільки на свої сили теж неправильно. Така людина стає занадто самовпевненою, вважає, що вона здатна на все, часто втрачає з поля зору зовнішні обставини. Кращий учень в класі звичайної сільської школи вважає, що він розумніший за всіх, доти, доки не потрапляє в університет.

І зовнішній, і внутрішній локуси контролю є крайнощами. У реальності ж людина виявляє їх залежно від ситуації. Вчіться мислити критично, розглядайте ситуацію з різних боків, і тоді Ваше життя стане трішки раціональнішим та кращим.

Помилковий заголовок — F zrbq e Dfc kjrec rjynhjk.&

25 Березня, 12:55

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день книги та авторського права

Сьогодні іменини святкують:

Зенон (Зинон), Максим, Олександр, Терентій, Федір, Яків