Настільна версія
мова | язык

З'ясовано, як важка робота чоловіків впливає на стосунки в сім'ї

22 Березня, 14:38

Поділитися:

Антрополог зі США Бенджамін Трамбл (Benjamin C. Trumble), взявши за основу приклад болівійських аборигенів, встановив, що важкий робочий день чоловіка покращує сімейні стосунки ввечері.

Було досліджено рівень гормонів в організмі болівійських аборигенів, які присвятили себе полюванню. У них брали проби слини вранці (перед походом на полювання), під час полювання і відразу після повернення додому. Виявилося, що чим важчим і насиченішим був робочий день того чи іншого мисливця, тим більшу турботу він проявляв, повернувшись до сім'ї.

Причина цього криється у виробленні таких гормонів як тестостерон і окситоцин. Перший, як відомо, є основним чоловічим статевим гормоном і пов'язаний з агресивною поведінкою та суперництвом. А гормон окситоцин відповідає за любов, турботу і взаємодопомогу. Фахівці з'ясували, що чим вище піднімався рівень тестостерону вдень, тим вищим був показник окситоцину ввечері.

Вважається, що ці гормони один з одним конфліктують, проте в даному прикладі ми бачимо їхню взаємодію. Вся справа в соціальних функціях. Вдень мисливець мусить бути агресивним, а після повернення додому, навпаки, проявляти турботу до своїх близьких.

Раніше інша група дослідників встановила, що головний чоловічий гормон тестостерон сприяє ослабленню імунної системи. Таким чином, жіноча імунна система краще реагує на захворювання, що дозволяє полегшити їхній перебіг.

Гормони тестостерон і окситоцин також дають можливість деяким тваринам ефективніше відновлювати працездатність м'язів. А от наскільки проведене дослідження актуально у випадку з офісними працівниками та їхньою монотонною роботою - сказати важко.
Помилковий заголовок — Pэzcjdfyj? zr df;rf hj,jnf xjkjdsrsd dgkbdf' yf cnjceyrb d csvэї

22 Березня, 14:38

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день солідарності молоді

Сьогодні іменини святкують:

Антип, Іван, Яків