Настільна версія
мова | язык

Рейтинг Forbes: 25 найдорожчих і найпопулярніших зірок України

25 Грудня, 10:28

Поділитися:

Після дворічної перерви Forbes презентує рейтинг найбільш жаданих персон вітчизняного шоу-бізнесу та спорту.

Зміни у країні не пройшли для шоу-бізнесу безслідно: сумарний дохід топ-25 становить $46,5 млн, тоді як 2013 року доходи знаменитостей редакція оцінила в $80 млн. Одна з основних причин – різке зниження кількості концертів і виступів. Зірки скасовували концерти в РФ, змінювали графіки, шукали нові напрямки. Одні українські виконавці почали частіше виступати в Казахстані, Грузії, США, Канаді, Європі. Інші зосередилися виключно на внутрішньому ринку, проводячи при цьому значну частину виступів на благодійній основі.

Знизилися доходи артистів і від неофіційних виступів, а це одна з основних статей доходів вітчизняних зірок. «Кількість корпоративних заходів зменшилася на 80%, особистих урочистостей – ювілеїв, весіль, дитячих свят – поменшало на 10%», – пояснює співвласник івент-агентства «Барви» Ксенія Шаленко. Як додає Олеся Холодова, інший співвласник агентства, якщо раніше свята проводили на широку ногу – запрошували і західних, і російських зірок, то тепер замовники вважають, що краще заощадити. «Одні переходять на дешевших артистів, хтось організовує свята без зірок, а хтось узагалі відмовився проводити їх», – констатує Холодова.

Однією з відмітних характеристик вітчизняного шоу-бізнесу став підвищений попит на українських виконавців. В артистів середнього ешелону з'явилися нові можливості. «Нині якісні українські музичні проекти можуть вийти на новий рівень і заповнити простір національного шоу-бізнесу», – пояснює продюсер і партнер продюсерського центру Mozgi Entertainment Ірина Горова. Криза спонукала зірок переглянути гонорари: більшість артистів знизила чи заморозила ставки у валюті. Серед позитивних тенденцій експерти називають зростання інтернет-сегменту, який уже дає змогу українським виконавцям монетизувати продукцію в мережі. «Якщо подивитися на досвід зарубіжних артистів, для них така монетизація є однією з основних статей доходів», – зазначає Горова.

Вітчизняний шоу-бізнес зазнав, крім фінансових проблем, і іншої втрати. На початку лютого 2015 року загинув співак і продюсер Кузьма Скрябін. Багато учасників лонг-листа згадували смерть колеги і друга як «значущу подію зі знаком мінус» для всього шоу-бізнесу.


1 Володимир Кличко бокс
2 Святослав Вакарчук і «Океан Ельзи» рок-музика
3 «Студія Квартал-95» телебачення, кіно
4 Ані Лорак поп-музика
5 Андрій Ярмоленко футбол
6 Євген Коноплянка футбол
7 Тіна Кароль поп-музика
8 «Потап і Настя» поп-музика
9 Савік Шустер телебачення
10 DziDzio поп-музика
11 Сергій Ребров футбол
12 «Бумбокс» рок-музика
13 Ірина Білик поп-музика
14 Мирон Маркевич футбол
15 Василь Ломаченко бокс
16 Світлана Лобода поп-музика
17 Іван Дорн поп-музика
18 «Друга Ріка» рок-музика
19 Софія Ротару поп-музика
20 «НеАнгели» поп-музика
21 Ярмак хіп-хоп і реп
22 «Время и Стекло» поп-музика
23 Олександр Усик бокс
24 Наталя Могилевська поп-музика
25 «ТІК» поп-музика
Як ми рахували

Підсумкове місце в рейтингу – це інтегральний показник, залежить від чотирьох складників: доходів зірки за рік, уваги преси, інтересу до знаменитості в інтернеті й кількості ротацій на радіо (для виконавців-співаків). Вагу складників у підсумковому балі розподілено ось як: річні доходи – 50%, інші показники в рівних пропорціях. Для зірок, які не співають, ротації на радіо не враховували, але увага преси входила в підсумковий бал із вагою 25%. До лонг листа увійшли 79 українських зірок кіно, естради, спорту, музики, телебачення.
Доходи

Гонорари, отримані зіркою з 1 листопада 2014-го до 1 листопада 2015 року. Розподіл отриманого доходу між зіркою, учасниками групи, продюсерами не враховували.

Також до уваги брали прибутки від участі в рекламі – якщо знаменитість сама розкривала вартість рекламного контракту. Цифри, представлені в таблиці, – результат експертної оцінки та аналізу даних, наданих самими учасниками списку, концертними та івент-агентствами, арт-директорами клубів, а також інформації про призовий фонд турнірів, поєдинків, рекламних контрактах, гастрольний графік артистів.
Увага преси

Спеціально для Forbes компанія «Контекст Медіа» провела моніторинг ЗМІ:

як часто та чи інша зірка потрапляла на сторінки друкованих загальнонаціональних видань.
Ротації

Компанія «Український музичний альянс» спеціально для Forbes підрахувала фоноюніти виконавця на загальнонаціональних і великих регіональних FM і дротових радіостанціях.
Інтерес аудиторії

Враховували кількість запитів про учасників рейтингу в пошуковій системі «Яндекс» українськими користувачами інтернету за період з 1 листопада 2014-го до 1 листопада 2015 року, а також відносну популярність тієї чи іншої зірки у видачі Google за той самий період.


Помилковий заголовок — Htqnbyu Ащкиуы^ 25 yfqljhj;xb[ s yfqgjgekzhysib[ pshjr Erhfїyb

25 Грудня, 10:28

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон