Настільна версія
мова | язык

Західна преса про пісню Джамали: Відлуння анексії Криму Росією

25 Лютого, 12:56

Поділитися:

Британські ЗМІ назвали пісню "1944", котра представить цього року Україну на "Євробаченні", сумною розповіддю про страшну сторінку історії, в якій не можна не вгледіти паралелі з анексією Криму Росією. Чи не суперечить це правилам конкурсу, Європейська мовна спілка вирішить після 14-го березня.

У Росії сподіваються на те, що композицію Джамали до конкурсу не допустять, бо вона "надто політизована". Та й усе одно, мовляв, зубожілим українцям не буде за що дивитися те "Євробачення".

Якщо попередня пісня від України на "Євробаченні" була "жартівливою, з тих, що легко забуваються", то цього року відбулося "переключення швидкостей" – так коментує перемогу в нацвідборі Джамали видання "The Guardian". Пісня Джамали про "жахливу сторінку" історії, котра зачепила й її сім'ю, перегукується з "нинішньою геополітичною напругою, коли захоплення Росією Криму в 2014-му році досі свіже в пам'яті людей".

"Українці чують у Джамалиній пісні відлуння анексії Криму Росією… Це сумна розповідь… душевна балада, проспівана гарним сопрано", котрій "гарантується нуль балів принаймні від деяких членів журі", - пише "The Telegraph".

Обравши для "Євробачення" пісню про депортацію кримських татар, Україна "допікає" Росії, адже спогади про жахіття 1944-го року "воскресли" через події 2014-го, - зазначає "The Daily Mail".

На думку деяких німецьких експертів з "Євробачення", Джамала має всі шанси увійти в п'ятірку, а то й перемогти.

"Її пісня чудова, вона звучить інакше, ніж звичний український поп, та має етнічні мотиви. З усіх українських пісень, які я чув, композиція Джамали - найкраща. Вона цілком може виграти - пісня дуже незвичайна та експериментальна", - цитує "Deutsche Welle" Яна Феддерсена.

Автор німецького блогу "Prinz Eurovision Song Contest Blog" Ян Ленгвенат констатує, що 47% читачів оцінили пісню Джамали як чудову, а те, що навколо пісні "1944" у блозі спалахнула активна дискусія - є ознакою вдалого виступу.

Як повідомив речник "Євробачення", рішення, чи буде дозволено представниці України виконати цю пісню, референтна група Європейської мовної спілки вирішить після 14-го березня, коли буде офіційно завершений прийом пісень-претендентів.

"Це вирішується в залежності від кожного конкретного випадку. Не дозволяються чіткі політичні меседжі в піснях, також вони не мають шкодити репутації конкурсу або мати будь-які комерційні меседжі", - додав він. Якщо представники Європейської мовної спілки вирішують, що якась пісня порушує правила, то країні може бути запропоновано змінити текст або всю пісню.

Як нагадує видання, так було в 2009-му році, коли Грузія представила на "Євробачення" "антипутінську" пісню "We Don't Wanna Put In". Відмова змінити текст призвела до дискваліфікації.

У 2005-му "надто політичною" була визнана композиція українського гурту "Ґринджо́ли" "Разом нас багато".

Водночас на "Євробаченні" були випадки, коли виступи артистів були відверто політизованими. Наприклад, у 2015 році Вірменію представила група "Genealogy", до складу якої входять співаки, чиї родичі постраждали від геноциду вірмен у 1915-му році. Артисти символізували незабудку - кожен з них представляв пелюстку-континент, на який були вимушені переселитися вірмени. Серцевиною квітки була Інґа Аршакян, співачка з Вірменії.

Під час "Євробачення" 2014-го та 2015-го року виступи російських конкурсантів були "зафукані", нагадує "The Telegraph", називаючи ймовірними причинами цього "вторгнення Москви в Україну", а також висловлювання Володимира Путіна щодо прав сексуальних меншин.

Тим часом свою думку щодо композиції Джамали поквапилися озвучити і в російській Держдумі. Перший заступник голови комітету з інформаційної політики Вадим Дєньгін висловив сподівання, що "Євробачення" не допустить її до конкурсу. "Дивний вибір. Я певен, що там (голоси) накрутили спеціально, щоби зайвий раз дошкулити Росії", - цитують Дєньгіна "РИА Новости".

"Більшість громадян (України), котрі не отримують ні зарплат, ні пенсій, дозволити собі дивитися "Євробачення" не зможуть, оскільки, по-перше, в них нема чим платити за електрику, по-друге, їм узагалі плювати буде на це "Євробачення", - наголосив політик.

На думку Дєньгіна, такий вибір композиції доводить політизованість самого конкурсу.

"Звісно, ситуація в Європі вкрай політизована і напружена, але, мені здається, цю пісню можуть і не допустити до конкурсу "Євробачення", оскільки вони завжди наполягали на тім, що конкурс не політизований. "Євробачення" зовсім не про музику, а швидше про спорт, а спорт, як відомо, поза політикою", - сказав у коментарі виданню відомий російський музичний критик Артемій Троїцький.

Він зазначив, що Україні зі свого боку може аргументувати, що пісня "1944" не про політику, а про історичну пам'ять. Також Троїцький пропустив, що пісня Джамали може викликати симпатію в глядачів Туреччини, а також Німеччини, Австрії та країн Бенілюкса, де живе численна турецька діаспора.

Нагадаємо, Джамала перемогла в нацвідборі за результатами глядацького голосування, тоді як журі найбільше балів віддало гурту "The Hardkiss". Як відомо, читачі ТаблоID теж обрали своєю фавориткою Джамалу.
Помилковий заголовок — Pf[slyf ghtcf ghj gscy. L;fvfkb^ Dslkeyyz fytrcsї Rhbve Hjcs'.

25 Лютого, 12:56

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день пам'яті та примирення

Міжнародний день Червоного Хреста

Сьогодні іменини святкують:

Марк, Селіверст (Сильвестр)