Настільна версія
мова | язык

Вчені довели, що лежати на дивані, лаятися і їсти жирне — корисно, а прибирати і часто митися — шкід

15 Березня, 12:39

Поділитися:

Зараз хтось буде приємно здивований. Виявляється таке настільки нелюбиме багатьма заняття, як прибирання, насправді дуже шкідливе для здоров'я. Цей та інші несподівані результати дослідження вчених - далі в нашій статті.

Прибирання по будинку провокує розвиток астми

Результати дослідження, що доводить шкоду прибирання, були опубліковані в американському журналі «Сімейна психологія» у 2011 році. Вчені з Каліфорнійського університету Дербі Саксбе, Рена Репетти і Ентоні Грэк, досконально вивчили поведінку 30 подружніх пар, які займають однакове соціальне становище. Допитливі вчені напрошувалися в гості до парі і кожні 10 хвилин реєстрували заняття партнерів, попутно вимірюючи рівень гормонів у них. Виявилося, у того, хто робить домашню роботу, підвищується кортизол — гормон стресу.

До того ж засоби, що часто супроводжують прибирання, стимулюють розвиток астми. Саме до такого висновку прийшли автори статті, опублікованої в журналі «Аннали алергії, астми і імунології»*, — дослідники Медичного коледжу Університету Цинциннаті. Під керівництвом доктора Джонатана Бернштейна дослідники встановили, що домашня робота з використанням миючих засобів підвищує ризик захворювання на астму. Доктор Бернштейн і його колеги протягом 12 тижнів спостерігали за 25 здоровими жінками і 19 жінками, хворими на астму. Крім того, що вони вдосталь помилувалися домогосподарками в різних цікавих ракурсах, так ще й встановили, що під час прибирання у всіх без винятку учасниць експерименту виявилися проблеми з верхніми дихальними шляхами, які проявилися в чханні і подразнення в носі. А у хворих на астму виникли симптоми ураження нижніх дихальних шляхів, таких як кашель і утруднене дихання. Як бачите, тільки самогубець може піддати себе невиправданому ризику домашньої роботи.

Жирна їжа уповільнює зростання ракової пухлини

Згідно з дослідженням, проведеним в 2007 році в Університетській клініці німецького міста Вюрцбурга і опублікованими в журналі «Тайм», їжа з високим вмістом жирів здатна перемогти рак. Спочатку припущення було засновано на теорії нацистського лікаря Отто Варбурга, який стверджував, що рак має біохімічне походження. Вчені з Вюрцбурга під керівництвом доктора Меланії Шмідт і біолога Ульріке Кеммерер виключили з раціону декількох ракових хворих вуглеводи типу фруктів, круп та овочів і включили туди бекон, яловичину, ковбаси і жирну рибу.

«Нещодавно я зв'язався з пацієнтом, який, ще будучи хлопчиком, проходив лікування під моїм наглядом. Він як і раніше дотримується жирного раціону і прекрасно себе почуває. Думаю, результати були б ще краще, якби до нас не надходило так багато хворих з останньою стадією раку, коли вже ніяка дієта не допоможе», — нарікає Кеммерер.

Лежання на дивані стабілізує нервову систему

У 2001 році 14 піддослідних добровольців взяли участь в «лежачому» експерименті Космічної клініки, розташованої неподалік від французького міста Тулуза. Мета — встановити, як буде реагувати тіло людини на тривалий стан невагомості. «Для участі в даному експерименті ми відбирали тільки чоловіків від 25 до 45 років, здорових фізично і морально», — розповів доктор Жак Бернард, один з десяти вчених, що координували експеримент. Всі добровольці лежали на ліжку у нахиленому положенні, їхні ноги були підняті під кутом 6 градусів. Відправлення природних потреб і гігієнічні процедури виконувалися також учасниками виключно в положенні лежачи. Крім того, до їхніх послуг були комп'ютер, телевізор і настільні ігри.

Після закінчення експерименту його учасники пройшли ряд психологічних тестів, які показали, що їх моральний дух не тільки не похитнувся, але навіть зміцнився. Випробовувані стали спокійніше і зосередженіше (не кажучи вже про те, що кожен з учасників експерименту отримав належні йому 10 000 доларів). Так що лежачий спосіб життя ідеальний для тих, хто стежить за своїм психічним здоров'ям.

Куріння перешкоджає розвитку хвороби Паркінсона

Протягом 9 років доктор Еван Такер з Гарвардської школи громадського здоров'я разом з колегами вивчав медичні карти курців — 79 977 жінок і 63 348 чоловіків. Так от з усієї цієї юрби хвороба Паркінсона розвинулася лише у 413 осіб. Випадки захворювання серед такої ж кількості чоловіків і жінок, які не курять, на 73% вище. У 2007 році вчені оприлюднили результати дослідження. Жуючи тютюн, вони заявили, що ще не з'ясували, що саме в сигаретах перешкоджає розвитку захворювання, але, швидше за все, це тютюн.

Тривалий сон сприяє зниженню ваги

У 2006 році дослідники Медичної школи Нью-Йоркського університету встановили зв'язок між здоровим сном і втратою ваги. Надамо слово керівнику програми «Здоровий сон» Нью-Йоркської медичної школи, доктор медичних наук Девіду Раппопорту: «Колись ми могли тільки припустити, що нестача або, навпаки, надлишок сну може впливати на наше тіло. Сьогодні ми довели цю теорію, спостерігаючи за 12 чоловіками протягом декількох місяців».

Теорія полягає в наступному: при нестачі сну рівень гормону ситості лептину знижується і людина не відчуває себе ситою, навіть якщо з'їла корову. А ось рівень гормону апетиту греліну, навпаки, підвищується, і людина відчуває, що готова з'їсти ще одну корову. У тих, хто багато спить, такої проблеми немає: у сні рівень лептину підвищується, а греліну знижується.

Миття позбавляє шкіру її природного захисту

Один з найпоширеніших міфів XX століття полягає в користі щоденного миття. Мовляв, щодня стоячи під струменем води в компанії важкого шматка мила можна не тільки придбати приємний рожевий колір, але ще позбутися від мікробів і вберегти себе від багатьох захворювань. Як би не так. Все навпаки: свіжі дослідження дерматологів довели, що занадто часте миття працює проти нас.

Ось, наприклад, до яких висновків у 2011 році прийшов дерматолог доктор Нік Лоуэ, який багато років спостерігав за своїми охайними пацієнтами в лондонській клініці Крэнли: «Гаряча вода і дезинфікуюче мило, особливо якщо вдаватися до них кожен день, здатні позбавити шкіру її природного захисту і привести до висушення, тріщин і навіть інфекції». Доктор Лоуэ рекомендує митися як можна рідше, водою кімнатної температури і гелем для душу, що не містить мила.

А професор Норман Пейс з Університету Колорадо в місті Боулдер не полінувався і в 2009 році уважно обстежив 50 лійок для душу в дев'яти різних містах США. Виявилося, що в 30% випадків в лейках, особливо пластмасових, скупчуються аеробні бактерії. Коли вода подається в лійку, вона виштовхує бактерії назовні. Ті граються в повітрі і осідають у легенях людей з ослабленим імунітетом, забезпечуючи їм кашель, прискорене дихання і слабкість.


Кофеїн знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Дослідники з Португалії встановили, що кава ефективно бореться з хворобою Альцгеймера. Вчені сформували дві групи по 54 людини: в одній були здорові люди, в іншій — страждають цією хворобою. Після виснажливих інтерв'ю з'ясувалося, що кожен учасник групи Альцгеймера» з 25-річного віку вживав не більше чашки кави в день. А в «здоровій» групі середня кількість кави в день становила 4-5 чашок.

В застеленому ліжку розмножуються постільні кліщі

Людина, яка не застилає ліжко вранці, не ледача, а обачна. Адже, якщо вірити англійським вченим з Кингстонского університету (а у нас немає підстав їм не вірити), варто покласти покривало на ліжко — і під ним починають розмножуватися постільні кліщі. Несподівано забирати покривало з криком: «Ага! Попалися!» — марно, адже найбільші з них не досягають і півміліметра. А одне пересічна ліжко може стати притулком для 1,5 мільйонів постільних кліщів. Мікрочастинки шкіри і волога атмосфера — все, що потрібно постільному кліщу для щастя. «Боротися з кліщами нескладно, спробуйте, — із запалом каже один з керівників дослідження, доктор Стівен Притлов. — Досить не застеляти ліжко вранці, даючи, таким чином, простирадлах, подушках і одеялам просохнути. Кліщі помруть від обезводнення. Доктор Притлов знає, про що говорить: він аналізував популяції кліщів в ліжках 36 англійських будинків. А професор Британського суспільства алергії та клінічної імунології Ендрю Уордлоу взагалі вважає, що «постільні кліщі є однією з головних причин розвитку астми, і боротися з ними необхідно».

Лайка допомагає перетерпіти біль

Лайка служить відмінним болезаспокійливим. У грудні 2011 року англійський дослідник з Кільського університету Річард Стівенс опублікував у науковому виданні «Американський журнал болю» результати свого лайливого експерименту. Жертвами дослідження стали студенти того ж Кільського університету у кількості 71 людини. Стівенс просив кожного спочатку занурювати руку у воду кімнатної температури на три хвилини, а потім переміщати ту ж руку в чашу з водою не вище 5°. Здається, що 5 С° — це не така вже й низька температура, але при тривалому впливі така вода здатна викликати сильні больові відчуття.

Ті студенти, які, зануривши руки, в міцних виразах демонстрували своє невдоволення світовим пристроєм і Стівенсом зокрема, довше не виймали руки з чаші, ніж ті, хто коректно мовчав. «Лайка інформує мозок про те, що його господареві в даний момент некомфортно, після чого включається механізм знеболювання, відомий як «обумовлена стресом аналгезія», — заявив Стівенс.

Алкоголь покращує слух

Ця теза підкріплюється дослідженням, проведеним австралійськими вченими Філіпом Нэвиллом і Маріанною Голдінг з Університету Макгвайр. З 1997 по 1999 рік Філіп і Маріанна спостерігали за 2000 осіб не молодше 55 років — жителями австралійського містечка Блакитні Гори. І з'ясували, що ті мешканці, які вживають чотири порції алкоголю (пива, вина або коктейлів) в день, мають менше шансів оглухнути, ніж їх непитущі ровесники. Подібний цілющий ефект досягається, мабуть, за рахунок стимуляції алкоголем кровообігу і припливу крові до волосяних клітин кортиєвого органу.


Комп'ютерні ігри потовщують кору головного мозку

Вважати, що комп'ютерні ігри шкідливі для здоров'я, — отже, мислити анахронізмами. Ось, наприклад, в 2009 році дослідники американського Рочестерського університету постановили, що ігри-стрілялки стимулюють зір і навіть лікують амбліопію. Зазвичай володарів цієї хвороби лікують надягаючи на здорове око пов'язку. Так ось, одна година інтенсивної гри замінює 400 годин носіння лікувальної пов'язки.

Про цілющі властивості тетрису ви, мабуть, здогадувалися. Вчені Комплексу досліджень мозку з американського міста Альбукерке провели дослід на 26 дівчатках-підлітках. Дівчатам велено було грати в тетріс щодня по півгодини протягом трьох місяців. По закінченні експерименту вчені встановили, що кора головного мозку у дівчаток, які грали в тетріс, товща, ніж у їх ровесниць, які витрачали ці півгодини на зустрічі з хлопчиками і іншу нісенітницю.
Помилковий заголовок — Dxtys ljdtkb? oj kt;fnb yf lbdfys? kfznbcz s їcnb ;bhyt — rjhbcyj? f ghb,bhfnb s xfcnj vbnbcz — irsl

15 Березня, 12:39

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день інформаційної спільноти

Сьогодні іменини святкують:

Кирило, Климент, Микита, Никифор, Пелагея