Настільна версія
мова | язык

Щодо користі сексу та часнику: цікаві факти про нашу імунну систему

24 Жовтня, 13:16

Поділитися:

Ефективність щеплення від грипу залежить від того, о котрій годині його було зроблено. А секс, у певних дозах, покращує роботу імунної системи, кажуть експерти.

Щодня, без вихідних та перепочинку наша імунна система робить надзвичайно важливу справу – атакує мікроби, котрі хочуть нам нашкодити. А в наших силах їй допомогти. Кількома цікавими фактами про імунну систему поділилися з Time лікарі.

Жінки є більш схильними до аутоімунних захворювань. Із 23,5 мільйонів американців, що страждають на аутоімунні захворювання (системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит, псоріаз тощо), понад три чверті – це жінки.

"Ми думаємо, спираючись на дослідження, проведені на тваринах, що за це відповідальні гормони, зокрема естроген. В імунних клітинах нашого організму є рецептори статевих гормонів, і естроген із ними зв’язується, що може запускати процес запалення, змушуючи імунну систему різко активізуватися", - каже ревматолог із Клівлендської клініки Еббі Абельсон.

Крім цього, в жінок може бути більше В-лімфоцитів, котрі виробляють антитіла, що атакують власні тканини тіла. Але є й хороша новина: деякі аутоімунні хвороби в жінок перебігають не так гостро, як у чоловіків.

Травний тракт та імунна система пов'язані

70% клітин, що складають нашу імунну систему, знаходяться у слизовій шлунково-кишкового тракту.

"Люди не усвідомлюють цього, проте наш шлунково-кишковий тракт – єдиний спосіб тіла позбуватися токсинів", - пояснює керівник відділення гастроентерології Університетського медичного центру Прінстона Еніш Шет.
Дуже важливо їсти якомога "чистішу" їжу, таку, що містить якомога менше обробленого цукру та є багатою на харчові волокна. Так ми плекаємо хороші бактерії нашого кишечника. А ще незайвим буде порадитися з лікарем щодо прийому пробіотиків.

Секс, стрес і сон впливають на надійність нашого захисту

Дослідники виявили, що у студентів коледжу, котрі займаються сексом 1-3 рази на тиждень, на 30% вищий рівень імуноглобуліну А порівняно з тими, хто не займається сексом або, навпаки, кохається частіше.

Стрес не лише робить нас вразливішими до хвороб, він іще й знижує здатність тіла долати запалення, отже, у стресі наша хвороба тягнеться довше.

Люди, що сплять менше за 6 годин на добу, в чотири рази частіше "хапають" ГРВІ, ніж ті, в кого виходить спати понад 7 годин. Як пояснює пульмонолог із Icahn School of Medicine at Mount Sinai Ніл Шахтер, під час сну в крові людини зростає кількість Т-лімфоцитів.
Імунотерапія обіцяє здійснити прорив у онкології

Клінічні дослідження підтвердили ефективність імунотерапії в лікуванні раку легень, лімфоми та меланоми. На відміну від хіміотерапії, де препарати атакують ракові клітини, при імунотерапії з недугою бореться власна імунна система людини.

Є більш вдалий та менш вдалий час дня для щеплення від грипу

Нещодавнє дослідження, проведене в Великобританії, виявило, що за місяць після щеплення від грипу люди, котрих щепили в проміжку між 9:00 та 11:00, мають більше антитіл порівняно з тими, кого вкололи в другій половині дня. Імовірним поясненням цьому явищу є природний денний цикл імунних клітин.

Деяка їжа та напої можуть помогти підняти імунітет

Дослідження 2014-го року показало, що люди, котрі впродовж 3 місяців вживали часник (у формі харчової добавки), менше хворіли на ГРВІ порівняно з тими піддослідними, кому давали плацебо. А інше дослідження підтвердило, що споживання великої кількості часнику – сирого або в готових стравах – знижує ризик раку кишечника на 30%.

Алкоголь – не ворог імунітету. Звісно, якщо йдеться про помірне його споживання (для жінок це – одна порція на день). А от якщо людина вихилила 5 чарок горілки, то в неї на кілька годин знижується кількість білих кров'яних тілець.

Яблука багаті на розчинну клітковину, корисну для імунітету. У курячому супі є карнозин, сполука амінокислот, що помагає долати грип на ранніх стадіях захворювання, пише American Journal of Therapeutics. А ще ця страва має легкий протизапальний ефект.


Помилковий заголовок — Ojlj rjhbcns ctrce nf xfcybre^ wsrfds afrnb ghj yfie sveyye cbcntve

24 Жовтня, 13:16

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон