Настільна версія
мова | язык

Наприкінці червня Львів знову накриє джазом!

28 Березня, 23:37

Поділитися:

З 23 по 27 червня 2017 року у Львові відбудеться сьомий міжнародний джазовий фестиваль Alfa Jazz Fest, один з наймасштабніших європейських фестивалів. Традиційно на трьох сценах в центрі Львова виступатимуть найкращі джазові виконавці США, Європи та України.

Протягом 5 днів на сценах Alfa Jazz Fest виступить близько 30 колективів. Склад учасників Alfa Jazz Fest сміливо можна назвати безпрецедентним! Адже, серед хедлайнерів фестивалю: Gordon Goodwin's Big Phat Band, Buika, Avishai Cohen & INSO-Lviv Orchestra, Yellowjackets, China Moses, Chucho Valdés Quartet, Gregory Porter, Herbie Hancock, Mare Nostrum (Paolo Fresu - Richard Galliano - Jan Lundgren), Chick Corea Electric Band (Dave Weckl, John Patitucci, Eric Marienthal, Frank Gambale).

Gordon Goodwin's Big Phat Band оркестр з 20 осіб поєднує у своїй музиці свінг 30-40-х років і сучасні стилі, фанк, джаз-ф'южн. У Gordon Goodwin's Big Phat Band багато номінацій, а також дві премії Греммі за краще аранжування ("On Green Dolphin Street", 2014) і кращий альбом великого джазового ансамблю (Life in the Bubble, 2016).

Buika Іспанська співачка і композитор. В її музиці відчувається вплив багатьох культур і музичних течій - джазу і фламенко, поп-музикb і соул. Вона співпрацювала з Петом Метіні, Чіком Коріа, Бебо і Чучо Вальдесом та ін. Також працювала з іспанськими, англійськими, французькими, португальськими, іранськими, італійськими та вірменськими музикантами та вокалістами. Її минулорічний тур охопив всю земну кулю, країни Європи, Латинської Америки, Азії, Африки і США. Buika отримала два латинських Греммі: за альбоми "El Ultimo Trago" (The Last Drink) і "La Noche Más Larga" (The Longest Night), який також був номінований на Греммі як нкращий латинський альбом в категорії Jazz.

Avishai Cohen ізраїльський джазовий контрабасист, композитор, співак та аранжувальник Авішай Коен вийде на сцену з оркестром «INSO-Львів». Відомий музикант отримав популярність, коли став учасником бенду Чіка Коріа «Origin», також виступав з такими зірками, як Данило Перес, Боббі Макферрин, Джефф "Тейн" Уоттс, Джефф Баллард, Рой Харгроув, Хербі Хенкок, Пакіто Д’Рівера та багатьма іншими. Записав 15 альбомів. Чік Коріа вважає його "геніальним музикантом", а журнал "Bass Player" поставив його ім’я у список 100 найвпливовіших басистів XX століття.

Yellowjackets знаменитий американський фьюжн-квартет, неодноразовий номінант і переможець премії Греммі. 24 червня на Сцену ім. Едді Рознера вийдуть Russell Ferrante (клавішні), Bob Mintzer (саксофон), Dane Alderson (бас) і William Kennedy (барабани).

China Moses дочка знаменитої джазової співачки Ді Ді Бріджуотер (хедлайнер четвертого Alfa Jazz Fest) і Гілберта Мозеса. Вона народилася в Лос-Анджелесі, пізніше переїхала в Париж (Франція). Випустила свій перший сингл "Time" (1996) в 16 років. Перші альбоми принесли їй успіх і популярність у Франції на соул і поп-сцені. У 2009 відбувся реліз диску "This One's For Dinah" (Blue Note France), присвячений Дайян Вашингтон (Dinah Washington). Наступний альбом "Crazy Blues" (Decca / UMG) увійшов до рейтингу 100 найкращих альбомів 2013 року по версії британського "Times".

Chucho Valdés володар шести статуеток Греммі і трьох латинських Греммі, кубинський піаніст, бендлідер і композитор. Він син знаменитого піаніста Бебо Вальдеса, який і став його першим учителем. Чучо один із засновників легендарних Orquesta Cubana de Música Moderna і Irakere - двох колективів, які одними з перших об'єднали в своїй творчості афро-кубинську музику, джаз, класичну музику і рок. У 90-х роках Чучо почав паралельну кар'єру в якості сольного виконавця і лідера невеликої групи. Розпочався надзвичайно плідний період, відзначений такими альбомами, як "Solo Piano", "Solo: Live in New York" і "New Conceptions", а також записами квартету "Bele Bele en La Habana", "Briyumba Palo Congo" і "Live at the Village Vanguard ", який отримав премію Греммі як кращий латинський джазовий альбом.

Gregory Porter американський вокаліст на композитор. Його дебютний альбом "Water" вже отримав номінацію на Греммі, як найкращий джазовий вокальний альбом. А однойменна композиція з другого диска "Be Good" була номінована на Греммі, як найкращий традиційний R & B виступ. Але найбільшого успіху досяг альбом "Liquid Spirit", який став платиновим, увійшов в топ-10 британських чартів і отримав Греммі, як найкращий джазовий вокальний альбом. Тому наступна робота Грегорі Портера "Take Me To The Alley ', яка була випущена в 2016 році, стала однією з найбільш очікуваних і відразу була відзначена The Guardian.

Herbie Hancock один з небагатьох джазових музикантів, ім'я якого добре відоме не лише шанувальникам імпровізаційної музики. Піаніст, виконавець на електрофортепіано Fender Rhodes, один з кращих фахівців з синтезаторів в джазовій музиці, композитор і продюсер Хербі Хенкок увійшов до еліти джазових музикантів ще на початку 1960-х. Протягом 50-річної кар'єри музикант спробував себе у безлічі жанрів, іноді викликаючи обурення своїх шанувальників радикальними змінами в стилістиці. Поки хтось обурювався, Хербі набував нових прихильників і робив відкриття, які вплинули на цілі покоління музикантів, що з'явилися після нього. Як і його колишній «бос» і наставник трубач Майлз Дейвіс (Miles Davis), Хербі Хенкок ніколи не стояв на місці, розвивався і змінювався з навколишнім світом, завжди слухав, що відбувається навколо. До цього дня кожна нова робота Хербі викликає непідробний інтерес як його колег музикантів, так і шанувальників джазової музики по всьому світу.

Mare Nostrum це тріо у складі трубача Паола Фрезу з Сардинії, Італія, французького акордеоніста Рішара Гальяно і шведського піаніста Яна Лундгрена. Коли в 2007 році "Mare Nostrum" випустили перший альбом, багато критиків зійшлися на думці, що музиканти розгадали секрет вічної краси. Ця «лірична джазова група з тонким почуттям рівноваги" (Downbeat, США) створила "чудовий і щирий альбом" (Jazz Magazine, Франція), який поєднує "поезію і оригінальність" (Süddeutsche Zeitung, DE). Настільки різні виконавці створили в своїй музиці симбіоз культур, спадщин і світоглядів, знайшли гармонію в поєднанні тембрів своїх інструментів і стали однією з найбільш затребуваних груп Європи. Крім того, кожен з музикантів має досвід успішної роботи в різних напрямках: Паоло Фрезу бере участь у багатьох проектах від фільмів до балету, Рішар Гальяно вільно себе почуває як в джазі, так і в класиці, а піаніст Ян Лундгрен записав понад 50 дисків, як лідер і сайдмен.

Chick Corea Elektric Band це зоряний квінтет - 22-х кратний володар премії Греммі Чік Коріа на фортепіано та клавішних, Дейв Векл на барабанах, Джон Патітуччі на бас-гітарі, Ерік Марієнтал на саксофоні і Френк Гамбале на гітарі. На рахунку Chick Corea Elektric Band 8 альбомів і кілька світових турне. В кінці 2016 року бенд з аншлагами виступав у Blue Note Jazz Club в Нью-Йорку протягом восьми тижнів.

Не менш цікавим і різноманітним буде склад музикантів, які виступатимуть на сценах Площі Ринок та біля Палацу Потоцьких. Фестиваль відкриє одна з найяскравіших груп в жанрі а капела, унікальний гурт для Європи та СНД, український вокальний бенд Man Sound.

І все буде джаз! ;)

* * *
Нагадаємо, наш портал підтримує джазову музику в Україні, зокрема українських музикантів. Ви також можете долучитися, активно голосуючи у нашому хіт-параді! А також приєднуйтесь до наших соціальних спільнот у Facebook, Twitter і VK.
Помилковий заголовок — Yfghbrsyws xthdyz Kmdsd pyjde yfrhb' l;fpjv!

28 Березня, 23:37

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день книги та авторського права

Сьогодні іменини святкують:

Зенон (Зинон), Максим, Олександр, Терентій, Федір, Яків