Настільна версія
мова | язык

Дієтолог назвала овоч, який швидко позбавляє набряків і зайвої ваги

21 Липня, 21:34

Поділитися:

Фахівці Європейської спільноти дієтологів визнали овоч, що є рекордсменом за позитивним впливом на організм людини. Йдеться про кабачок, який, за словами лікарів, має ефект біощітки.

Мінімум протипоказів для споживання, але притім максимум користі можна мати від страв із кабачків. Через величезну кількість корисних речовин їх радять додавати до раціону як здоровим людям, так і тим, хто має якiсь проблеми.

-- Роль такої собі мітли виконують пектинові речовини разом iз клітковиною, вони виводять шкідливі речовини, сприяють нормалізації моторної та секреторної функцій кишківника, запобiгають виникненню закрепів, -- пояснює Наталія Банковська, кандидат медичних наук, дієтолог, співробітник НМУ імені О.О. Богомольця. -- Крім того, перешкоджають всмоктуванню жирів, тому
кабачки рекомендовано споживати при порушенні обміну речовин, ожирінні.
Енергетична цінність молодих кабачків невелика -- близько 20 -- 25 кілокалорій
на 100 грамів. Отже, цей овоч має низький гіпоглікемічний індекс, що є важливим показником при виборі продуктів для хворих на цукровий діабет. Кабачок входить до складу лікувальних дієт (у тому числі й для схуднення), особливо рекомендовано додавати його до раціону дітям, старшим людям, вагітним жінкам, молодим мамам, що годують грудьми дітей.

Додайте той факт, що цей овоч має велику кількість мікро- та макроелементів, мова, зокрема, про калій, магній, фосфор, натрій, також у ньому є залізо, мідь, йод. А ще багато води, пектинових речовин, є клітковина. Найбільше поживних речовин -- у м'якоті плодів розміром 10 -- 20 сантиметрів iз недостиглим насінням і м'якою шкіркою.

-- I при проблемах шлунково-кишкового тракту страви з кабачків
не зашкодять?

-- Навпаки! Кабачки сприяють активізації роботи травного тракту, нормалізації кислотності, покращенню функції кишківника. При захворюваннях нирок і сечового міхура (хронічному нефритi, пієлонефритi, циститi) цей овоч сприяє виведенню з організму зайвої рідини, знімає набряки. При захворюваннях печінки (холециститах, гепатитах) кабачковi страви сприяють виведенню жовчі, що покращує роботу печінки, кишківника та підшлункової залози. Додавати кабачки до раціону варто й при анемії, це полiпшує кровотворення.

При серцево-судинних хворобах (гіпертонії, гіпотонії, аритмії), споживаючи
страви з кабачків, відбувається покращення живлення серцевого м'яза, очищення судин, зниження рівня холестерину. Притiм рекомендовано готувати саме молоді кабачки (зваріть зі шкіркою без солі й масла).

Але обережно слід споживати кабачки при схильності до діареї, не рекомендують їх багато і часто їсти при нирковій недостатності з високим вмістом калію у крові.
Помилковий заголовок — Ls'njkju yfpdfkf jdjx? zrbq idblrj gjp,fdkz' yf,hzrsd s pfqdjї dfub

21 Липня, 21:34

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день пам'ятників та історичних місць

Сьогодні іменини святкують:

Марко, Платон, Семен, Федора (Феодора)