Настільна версія
мова | язык

Може, ну його, Валентина? Три позитивні наслідки самотності від психолога

13 Лютого, 20:32

Поділитися:

Напередодні Дня Валентина частина з нас може відчувати дискомфорт через свою самотність.

Мовляв, "люди йдуть на романтичне побачення, а я сиджу вдома". Не поспішайте реєструватись на сайті знайомств чи погоджуватись на побачення з аби-ким. У самотності є свої переваги, доведені науковцями.

Психолог з Університету Санта Барбара (Каліфорнія) Белла Депауло наводить три корисні наслідки самотності, пише Independent.

Самотні люди схильні будувати міцніші соціальні зв'язки

Соціальні науковці Наталя Саркісян та Наомі Герстел досліджували стосунки з родичами, сусідами та друзями в одиноких і одружених дорослих американців. Виявилося, що у самотніх людей не лише міцніші соціальні зв'язки, вони більш схильні приймати та отримувати допомогу у порівнянні з одруженими. Результати не залежали від раси, статі та рівня доходу. Сприяння дружбі є ключем до покращення щастя, показали декілька різних досліджень. Одне з них показало, що особи, які регулярно контактували з 10 і більше людьми, були значно щасливішими за тих, хто цього не робив.

Інші 2 дослідження, у яких взяли участь 280 тисяч людей, показали, що цінність дружби зростає з нашим віком.

У старшому віці наше здоров'я і щастя більше залежить від друзів, ніж від родини.

Самотні люди схильні більше доглядати за собою

"Осілі" люди більш схильні до нездорових звичок. Вчені дослідили більш ніж 13 тисяч людей від 18 до 64 років. Виявилося, що самотні люди і ті, хто ніколи не одружувався, займалися спортом частіше, ніж їхні одружені і розлучені однолітки.

Інше дослідження порівняло індекс маси тіла 4500 людей з 9 європейських країн. Науковці побачили, що в середньому одинокі люди мали трохи нижчий індекс маси тіла, ніж одружені.

Одружені в середньому важили на 2,27 кг більше, ніж самотні.

Одинокі люди можуть краще розвиватись індивідуально, ніж одружені

Ряд досліджень пов'язують самотність з такими перевагами, як почуття свободи, вищим рівнем креативності та інтимності. Психотерапевт Емі Морін каже, що час наодинці може допомогти людям бути більш продуктивними і краще себе пізнати.

У 2016 році Депауло презентувала докази того, що одинокі люди схильні до сильнішого відчуття самовизначення і більш схильні переживати психологічне зростання і розвиток у порівнянні з одруженими колегами. Втім, Депауло визнає, що дослідження психологічних переваг одиноких людей не достатньо аргументоване.

Адже уже залежить від стосунків у парі також. Іншими словами, романтичні стосунки мають переваги, так само, як і свобода самотності. "Віра в те, що одинокі люди нікчемні і самотні – це нічого більше, ніж просто міфи", – переконує Депауло.
Помилковий заголовок — Vj;t? ye qjuj? Dfktynbyf& Nhb gjpbnbdys yfckslrb cfvjnyjcns dsl gcb[jkjuf

13 Лютого, 20:32

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день солідарності молоді

Сьогодні іменини святкують:

Антип, Іван, Яків