Настільна версія
мова | язык

Поштова служба США вперше випустить поштову марку «Джаз»

11 Лютого, 00:29

Поділитися:

У березні 2011 р. Поштова служба США вперше випустить поштові марки для оплати відправлень першого класу, на яких не будуть вказані цифри поштового збору (у даний час - 44 центи), але буде проставлено слово «forever» («назавжди»). Це означає, що купивши раз, ці марки будуть придатні для оплати поштового збору першого класу завжди, навіть якщо сума збору зміниться.

Однією з перших марок цієї серії буде поштова марка «Джаз» - перша за всю історію американських поштових марок. Раніше USPS (Поштова служба США) випускала марки, присвячені Луї Армстронгу, Джеллі Ролл Мортону, Дюку Еллінґтону, Чарлі Паркеру і близько десяти іншим джазовим музикантам, але ще ніколи не була присвячена джазу як такому. Правда, в 2008 р. вийшла марка роботи художника Майкла Барталоса «Latin Jazz», але марки зі словом «Jazz» ще не було.

І ось в 2010 р. художник з Пасадени (Каліфорнія) на ім'я Пол Роджерс, автор багатьох музичних плакатів і обкладинок дисків, отримав від USPS замовлення на створення марки «Джаз». Умов було дві: на марці повинно було бути написано єдине (крім значка «forever») слово - JAZZ, і в дизайні марки не повинні були використовуватися пізнавальні образи відомих музикантів.

Пол Роджерс узяв за основу стилістику обкладинок класичних джазових альбомів 1950-60-х рр. Перш за все графічні роботи творця жанру обкладинки джазового альбому Алекса Стайнвайсса, а також легендарного графіка Дейвіда Стоун Мартіна (чий вплив безсумнівно відчувається в дизайні марки).

Цікаво, що Роджерс показав цілком таємну роздруківку готової роботи, щойно схваленої спеціальною комісією по дизайну марок Поштової служби, графіку Алексу Стайнвайссу, який створив сотні обкладинок для дисків лейблу Columbia Records (і ряду інших) у золоті роки джазового грамзапису середини XX століття. Ветеран джазової графіки, який живе нині на спочинку у Флориді, з інтересом ознайомився з дизайном першої джазової поштової марки і схвалив його.

Презентація марки «Джаз» відбудеться на батьківщині джазу, в Новому Орлеані, в день першого гасіння марки в березні 2011 р.
Помилковий заголовок — Gjinjdf cke;,f CIF dgthit dbgecnbnm gjinjde vfhre «L;fp»

11 Лютого, 00:29

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день свободи слова в ЗМІ

Міжнародний день сонця

Сьогодні іменини святкують:

Анастасій, Гаврило, Григорій, Микита, Олександр, Федір