Настільна версія
мова | язык

У Лос-Анджелесі вручили премію "Оскар"

28 Лютого, 13:07

Поділитися:

Найкращим фільмом 2010 року Американська кіноакадемія назвала картину "Король каже!". Про це було оголошено на 83-ій церемонії вручення кінопремії "Оскар", яка відбулась в лос-анджелеському театрі "Кодак" в Голлівуді.

За премію "Оскар" в цій найпрестижнішій категорії боролися кінострічки: "Соціальна мережа", "Чорний лебідь", "Початок", "Залізна хватка", "Боєць", "127 годин", "Зимові кістки", "Дітки в порядку" та "Історія іграшок: Великий втеча".

Усього "Король каже!" зібрав чотири статуетки. Стільки ж у картини "Початок". "Соціальна мережа" завоювала три премії.

Престижна нагорода за найкраще виконання головної жіночої ролі присуджена Наталі Портман ("Чорний лебідь"). Актриса висувалася на премію двічі, перемогла вперше.

На золоті статуетки в цій категорії також висувалися: Дженніфер Лоуренс ("Зимові кістки"), Ніколь Кідман ("Кроляча нора"), Мішель Вільямс ("Блакитний Валентин") і Аннетт Бенінг ("Дітки в порядку").

"Оскар" за найкраще виконання головної чоловічої ролі завоював Колін Ферт ("Король каже!"). На золоті статуетки в цій категорії також висувалися: Джеймс Франко ("127 годин"), Джессі Ейзенберг ("Соціальна мережа"), Джеф Бріджес ("Залізна хватка"), Хав'єр Бардем ("Краса").
Кінопремія за найкращу режисуру присуджена Тому Хуперу ("Король каже!"). Серед режисерів на "Оскар" також претендували творці фільмів "Чорний лебідь", "Соціальна мережа", "Боєць", "Залізна хватка".
Фантастичний трилер "Початок" отримав чотири статуетки: за спецефекти, за якість звукомонтажу і за мікшування звуку, за досягнення в кінематографі (Воллі Пфістер).

У "Соціальної мережі" три "Оскара": за найкращий монтаж, найкращу музику до фільму і найкращий адаптований сценарій.

Картина "Помста" (Данія) стала володарем "Оскара" в номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". Режисер картини Сюзанна Бьєр номінувалася на "Оскар" вісім разів і завоювала дві золоті статуетки. Нинішня нагорода стала її третім трофеєм вищої проби.

Кінопремії присуджені авторам сценаріїв (оригінальний і адаптований) до фільмів - "Король каже!" та "Соціальна мережа".

Сценарист "Король каже!" Девід Сайдлер - дебютант, завойований трофей вищої проби став першим у його кар'єрі. Аарон Соркін, який писав сценарій до "Соціальної мережі", номінувався і переміг вперше.

У категорії "Найкращий оригінальний сценарій" також фігурували Майк Лей ("Наступний рік"), Скотт Сільвер, Пол Тамаз і Ерік Джонсон ("Боєць"), Крістофер Нолан ("Початок"), Ліза Холоденко і Стюарт Блумберг ("Дітки в порядку").
Американська академія кіномистецтв вирішила, що премії "Оскар" і звання найкращого мультфільму за підсумками 2010 року заслужив мультфільм "Історія іграшок: Великий втеча" (США). 
Кінопремія за найкраще виконання жіночої ролі другого плану присуджено Мелісса Лео ("Боєць"). Актриса номінувалася на американську премію двічі, а перемогла вперше.

Статуетка за найкраще виконання чоловічої ролі другого плану присуджено Крістіану Бейлу ("Боєць"). Це перша золота статуетка популярного актора. 

У номінації "Жіноча роль другого плану" були також представлені Емі Адамс ("Боєць"), Хелена Бонем Картер ("Король каже!"), Хейлі Стейнфілд ("Залізна хватка") і Джекі Вівер ("Королівство тварин").

Золота статуетка за художнє оформлення і якість декорацій присуджена фільму-мультфільму "Аліса в Країні чудес". Премії удостоєні Роберт Стромберг і Карен О'Хара. Цьому ж фільму дісталась нагорода за найкращий дизайн костюмів (Колін Етвуд).

Найкращою оригінальною піснею визнана композиція We Belong Together з "Історії іграшок-3". Номіновані були ще три композиції: I See the Light зі стрічки "Рапунцель: Заплутана історія", Coming Home з "Я йду, не плач", If I Rise з "127 годин".

Найкращим документальним фільмом названо "Внутрішня справа" (Чарльз Фергюсон і Одрі Маррс). Серед короткометражних документальних стрічок переміг фільм "Більше не чужі".

Академія внесла зміни до порядку номінацій. У минулі роки відлік починався з найкращих виконавців ролі другого плану. Цього разу список переможців відкрили оформлювачі та автори декорацій.

Американська академія кіномистецтв присуджує нагороди в 24 номінаціях. Для нових переможців заготовлені 50 золотих статуеток. За всі роки академія вручила 2768 кінопремій, у тому числі 40 у минулому сезоні.

Претендентами на найбільшу кількість нагород є творчі колективи картин: "Король каже!", "Залізна хватка", "Початок", "Соціальна мережа", "Боєць", "127 годин", "Чорний лебідь" і анімаційний фільм "Історія іграшок: Великий втеча".
Помилковий заголовок — E Kjc-Fyl;tktcs dhexbkb ghtvs. @Jcrfh@

28 Лютого, 13:07

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван