Настільна версія
мова | язык

Марихуана впливає на пам'ять

26 Жовтня, 20:17

Поділитися:

Каннабіноїди не впливають на діяльність окремих ділянок мозку, але порушують обмін інформацією між ними, що ускладнює навчання, запам'ятовування і формування складних поведінковий реакцій. 

Марихуана не просто дарує відчуття розслабленості і спокою: вона не найкращим чином впливає на пам'ять і вносить, так би мовити, свої корективи у поведінку. При цьому, хоча марихуану можна, напевно, назвати самим доступним і популярним наркотиком, її дія на організм вивчено слабо. Вчені давно намагалися з'ясувати, які процеси в мозку стоять за змінами в поведінці і пам'яті, яке провокується марихуаною. Але всі результати відрізнялися неясністю. Робочою гіпотезою було те, що конкретної зони впливу у наркотику немає, і його ефект пов'язаний зі шляхами сполучення між різними відділами мозку.

Дослідникам з Брістольського університету (Велика Британія) вдалося нарешті отримати чіткі дані, що підтверджують цю теорію. Експерименти проводилися на щурах: каннабіноїдні рецептори, які "ловлять" діючу речовину марихуани, є у тварин досить древнім еволюційним досягненням. Вважається, що вони виникали як підмога в регуляції харчової поведінки. З часом їх компетенція розрослася, і тепер вони задіяні в цілому спектрі процесів, від регуляції імунної відповіді до обміну даними між відділами головного мозку. Щоб отримати інформацію про те, як каннабіноїди впливають на мозок, вчені імплантували електроди щурам, що записують активність їх нервової системи, вводили їм наркотик і відпускали в лабіринт шукати їжу.

Пацюка "під кайфом" знаходили і запам'ятовували правильний шлях у лабіринті з великими труднощами. При цьому будь-яких відмінностей у діяльності окремих областей мозку не зазначалося, кожна зона сама по собі працювала нормально. Зате вдалося виявити розсинхронізацію в передачі сигналу між гиппокампом і префронтальной корою.

Гіпокамп важливий для навчання і пам'яті; префронтальна кора відповідає за поведінкові реакції. Кожен окремо начебто працює нормально, але для адекватної поведінки необхідна звірка даних між цими зонами. Метт Джонс, один із співавторів роботи, порівнює ситуацію з тим, як якщо б у симфонічного оркестру раптом зник диригент: без керуючого сигналу струнке звучання перетвориться на какофонію. У результаті в мозку порушуються процеси формування пам'яті і більш-менш складної поведінки. Результати дослідження готуються до публікації у виданні Journal of Neuroscience.

З досить давніх пір вчених, так би мовити, терзають невиразні підозри в тому, що куріння каннабіса якось пов'язано з виникненням шизофренії. Ті, хто в юності не відмовляв собі в цьому сумнівному задоволенні, часто через багато років починали чути голоси вже без жодних наркотиків. Довгий час це було лише цікавою статистикою, яку затяті прихильники нешкідливості марихуани могли просто не помічати. Однак з новими даними про механізм дії канабіноїдів на нейрони мозку ця статистика може отримати саме що ні на є наукове обґрунтування, - розповідає www.podrobnosti.ua
Помилковий заголовок — Vfhb[efyf dgkbdf' yf gfvэznm

26 Жовтня, 20:17

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день інтелектуальної власності

Сьогодні іменини святкують:

Артемон