Настільна версія
мова | язык

ТНМК: Будь-який україномовний гурт працює крізь спротив

9 Листопада, 00:05

Поділитися:

Фагот і Фоззі із ТНМК розповіли ТСН.ua про зйомку нового кліпу, нову концертну програму та чому не будують плани на майбутнє.

9-го листопада у Crystal Hall ви презентуєте спеціальну програму "Восени". Тож, як воно буває восени?

Фоззі: Мені завжди подобалася ідея, що новий рік має святкуватися в ніч на 1 березня, коли починається новий рік. А осінь - це якісь підсумки. Якийсь додатковий шанс подумати про те, що вийшло, а що ні. Банально посумувати.

Розкажіть про концерт 9-го більш детально. Чим ви плануєте здивувати глядачів?

Фоззі: Ми будемо презентувати відео, яке зняли на початку жовтня в Грузії. Це наш спільний трек з гуртом Mgzavrebi. Вони спеціально летять в Київ, щоб зіграти з нами на цій презентації.

Фагот: Та в принципі, дивувати ми нікого не будемо, у нас навіть думки такої не відбувається у голові. У нас є те, що накопичилося на певний момент, те, що ми наробили, і, скажімо так, хочеться для самих себе та слухачів перейти на новий етап нашого бачення того, як виглядає ТНМК на сцені. От так зараз думаємо, викручуємо, вигадуємо, придумуємо якийсь новий формат, музичку, купу всього нового що з'явилося. По-друге, зняли кліп на пісню Qari Qris з грузинами. От, ну що ще... Ну хочеться ще пограти те, що давно забули. Знаєш, якось так співпало, що багато людей запитувало "Чому ви не граєте "Восени", "Зачекай"?. А ми просто вже забули їх, давно не граємо, тому що постійно хочеться грати нові пісні. А це так зважили для себе, якщо людям так подобаються ті старі хіти, то чого б не пригадати їх, подати якесь нове бачення, новий варіант. От зараз на репетиціях сидимо і ваяємо.

Тобто в якомусь сенсі можна сказати, що люди побачать нове обличчя концертного виступу ТНМК?

Фагот: Так!

Фоззі: Ну це шаблон такий. Типу "Артист с новой программой".

Фагот: А людям більше нічого не треба, окрім шаблонів.

Добре, нещодавно ви закінчили роботу над кліпом Qari Qris, розкажіть про нього. Коли його можна буде побачити?

Фоззі: Я не думаю, що завершили.

Фагот: Ні, зараз ще робота триває, от зараз прямо я неподалік проходив, заглянув до Васі у монітор, що він там монтує. Але, що стовідсотково, 9-го числа, саме на цьому концерті, ми презентуємо це відео. Навіть приїжджає Іггі і Лаша, з гітарою і барабаном, так що і презентуємо кліп, і разом заспіваємо.

Розкажіть трохи про сам кліп. Чому вирішили знімати саме в Грузії?

Фоззі: Та це рефлекс – якщо попадаєш у Грузію, то відразу бачиш – тут треба знімати кліп, і тут треба знімати кліп.

Фагот: Але ми не знімали кліп лише у Грузії, знімали у двох країнах, в Україні також. Тому що два гурти, український і грузинський, така ідея була, саме така, українсько-грузинська, але про ідею кліпу вже краще поговорити з Навроцькою, це була її спочатку ідея. В принципі, якщо відштовхуватись від того, що ми з нею робили попередні дві роботи, то мені здається, що все буде добре. В цьому кліпі відзнялися ще декілька грузинських та українських зіркових персонажів, це все жінки, то ми вирішили зробити поєднання. Такий собі інь-янь, жіночий і чоловічий початки, хоча і смішно звучить – жіночий початок. Одразу про кукурудзу думаєш.

Ідея була в тому, щоб поєднати чоловічі та жіночі риси характеру... І з української сторони в цьому кліпі знімається декілька дівчаток, скажімо так – зіркових дівчаток, але поки що імена їх не будемо розкривати, буде цікаво чи впізнають їх люди.

На концерті вони будуть присутні?

Фагот: Стовідсотково! Але я думаю що одна не зможе приїхати, тому що вона з Грузії, в неї дуже відоме ім'я, і не тільки для сьогодення.

Ви маєте вже чималий досвід співпраці з іншими виконавцями, чи були у вас колись ідеї створити український all stars проект? Якщо так, то кого з музикантів ви в ньому бачили?

Фагот: О, та багато кого. В голову одразу приходить Скрипка, Дізєль, Антон з Грузовіков, Славік з Грузовіков, Чемеров з Димної Суміші, Каша Сальцова, Хливнюк, Запорожець, Бабкін...

Іво Бобул, мабуть?

Фагот: (сміється) Стовідсотково Іво Бобул! Ну, це якщо говорити про рок сцену. Це треба подумати, знаєш, список буде дуже яскравий.

Ви неодноразово брали участь у талант шоу, вже понад 10 років на сцені, маєте власну студію, а чи були у вас ідеї стосовно створення власного продюсерського центру?

Фагот: Це все покрокові такі теми. Знаєш, якщо серйозно цим займатись, то щоб створити продюсерський центр, як на мене, потрібно щоб все під рукою, якщо певна ідея в голові з'являється, то щоб терміново можна було її втілити в життя. Тому поки що я не готовий, але якщо говорити про якісь просто продюсерські кроки, то мені здається, що коли ми робили першу та другу реформації, коли запрошували молодих виконавців переграти наші пісні, причому віддавали так, як бачите – так і грайте. Люди робили це, ми це видавали, ми це піарили під іменем ТНМК, але, знову ж таки, намагалися показати людям, що в Україні є багато талановитих молодих рок гуртів, які ще не потрапили до телика, до того щоб у них брали інтерв'ю для ТСН, але вони хороші, яскраві, треба про них пам'ятати.

Чи відкрили ви для себе у 2011 році якихось нових виконавців, якісь нові імена?

Фагот: Я от для себе сьогодні відкрив гурт The Dead Weather. Просто взагалі ніколи про нього не чув, і тут мені скинули, я послухав, просто реальний такий Led Zeppelin сьогодення. Я вже качнув собі 2 альбоми, зараз повернуся і закину собі у телефон. Це те, що я сьогодні собі відкрив, а так Adele, дуже яскрава, потім британський проект Dels, дуже сподобався новий альбом Red Hot Chili Peppers, хоча багато людей кажуть, що це вже не те. Але молодці, реально молодці.

Фоззі: Особливо цей трек (по телевізору в цей час демонструвався кліп The Adventures of Rain Dance Maggie)

Якщо наступного року їх дійсно довезуть до України, то чи буде у вас бажання виступити у них на розігріві?

Фагот: Перед такими гуртами не треба грати на розігріві. Я зовсім не розумію людей, які везуть якусь топову зірку і ставлять перед нею на розігрів молоду команду. Для гурту це прикольно, потім собі у портфоліо поставити, що я там розігрівав того, або того. Я от пам'ятаю як було на Depeche Mode, і перед ними на розігріві грали Placebo. Нібито яскравий гурт, не зовсім моя музичка, але все-же таки, вони вже склалися, вони яскравий і потужний гурт, але перед Depeche Mode вони виглядали настільки блідо... От я просто дивився і думав – ну нащо? Люди йдуть на Depeche Mode, не треба перед ними грати! Не треба розігрівати Red Hot Chili Peppers! Це такі якісь фейки.

Ваш останній альбом був виданий на MOON Records. Хотілося б знати яким тиражем, а також чи є у вас якісь цифри стосовно рівня продажів?

Фагот: Коли ти видаєш у нас в Україні альбом, то ти ніколи не можеш на 100% знати, наскільки він був проданий. Єдиний раз, коли ми знали скільки ми продали, це було коли MOON Records нам вручили золотий диск за альбом "Сила". Оце ми знали. Є критерії, коли ти продаєш більше 50 тисяч примірників, от тоді ми зрозуміли, що круто, продали більше 50 000. А всі решта релізів ми взагалі не розуміємо, скільки ми продали, як ми продали.

А чи не було ідеї у якості експерименту викласти свій альбом в Інтернет безкоштовно, або як робили, наприклад, Radiohead, коли кожна людина платила за альбом, скільки вважала за потрібне?

Фоззі: Викладали, викладали! Викладали Реформацію 2.2 в Інтернет з благодійною метою збирання коштів, це було. Викладали С.П.А.М. але це... Як влучно написав один хлопець «Ну я так благодійно перекачав собі, це я мабуть один такий?", кажу – так.

Фагот: Всі говорять, що менталітет, у нас ніколи це не буде спрацьовувати, але я все-ж сподіваюся, можливо, це така надія, котра помирає останньою, що коли в людей взагалі немає грошей, то вона навіть думки не матиме щодо придбання. Економіка і все. Якщо є гроші, то тоді вже включається менталітет, типу я вкраду, або дам 10 гривень. Тоді людина розуміє "Що таке 10 гривень? Я можу їх заплатити своєму улюбленому виконавцю". А якщо людина думає чи за хліб заплатити, чи за музичку, то само собою, що людина піде і купить хліба. Тому хай спочатку економіка буде, а потім будемо думати, чи буде людина купувати нашу музику в Інтернеті, чи ні.

Як відноситеся до соціальних мереж? З однієї сторонни вони дают можливості для непоганого пірау, але при цьому розповсюджують піратський контент...

Фоззі: Ну без них було б гірше. Нехай розповсюджують.

У 2007 році ви представляли Україну на фестивалі Szieget. Тоді ви мали сподівання, що європейці вас помітять. Помітили?

Фагот: Помітили. Ми ж їздили, і у Франції грали, і у Польщі грали, помітили, хтось помітив. Але ж ми стовідстоково розуміємо, що потрібно працювати. Ми тоді навіть розуміли, що потрібно виходити на французький, європейский, американський ринок потрібно, як мінімум, співати мовою тією. І треба працювати, по-перше над собою, вивчити англійську, і потім вже щось, навіть якщо нас помітили... Пропозиції надходять постійно. От нещодавно була дуже смішна пропозиція.

Скоро вийде у прокат фільм, знятий у Москві. Голлівуд знімав фільм, і на мене вийшли люди с Лос Анжелесу, пишуть, що у них злетіли права на якусь-там пісню, і треба терміново трек, хіп-хопчик якийсь, але щоб тьолочка на приспіві співала, російською мовою. Приходить офіційний запит, я не знаю як то помітили, як то знайшли. Я говорю їм, що от зі своїх треків можу запропонувати те, і те, і те, але приходить питання: "Це українська музика?". Ну так, українська. Сказали ні, бо їм по формату у цей фільм треба саме російська.

Фільм про те, як інопланетяни спускаються все знищувати, зараз трейлери вже крутяться, він скоро буде, я не пам'ятаю як він називається. Але от зразу ставляться якісь умови, якщо ти не підходиш, то кажеш – сорі, я не можу, або вони говорять – сорі, ти не підходиш. А так, знаєш, помітили. Якби можна було так вийти, і українською мовою заспівати десь на Уемблі, і всі скажуть "Вау! Ми розуміємо про що ти співаєш!", то ми б вже були там (сміється).

Тобто на даний момент з турами і піаром за кордоном не особливо?

Фагот: Ми не працюємо над цим зараз.

Наступного року Європа сама прийде до України. Яке ваше особисте ставлення до Євро 2012? Чи отримали ви вже якісь пропозиції щодо концертної діяльності у рамках цієї події?

Фоззі: Ну я достатньо чітко собі уявляю, що буде навколо Євро 2012 в українській музиці. Заспівають про футбол ті, хто зазвичай не знає скільки людей на полі буває. Ну от так буде, як це завжди в нас буває. Будуть налагоджувати шляхи...

Ви написали гімн для ФК "Металіст"...

Фоззі: Їх багато було: гімн для чемпіонату пляжного, гімн вболівальників неофіційний, гімн самої команди...

Чи були у вас ідеї, чи пропозиції від когось, написати неофіційний гімн для збірної України?

Фагот: Він вже був. Точніше не нами написаний, нами зроблений кавер. Ще перед чемпіонатом світу, коли Україна вперше чогось досягла. Ми це зробили тоді під диск, тобі робився диск каверів на Queen.

Фоззі: Ні, там просто були кавери. Новорічні кавери.

Фагот: А, так. І нам тоді запропонували зробити кавер на "We will rock you". Ми зробили це в футбольному напрямку, а наступного року цю пісню підхопили як неофіційний гімн збірної. І вона зараз грається на стадіонах, ми розуміємо, що це не наш трек, бо ми зробили кавер. Але круто, якщо люди співають кавер, то приємно.

Час від часу на ваших концертах трапляються всілякі курйози, особливо раніше. Чи трапляються вони зараз, як до них ставитеся?

Фоззі: Капіталізація зростає української музики, раніше сцени були такі, що провалювалися бувало.

Тобто зараз стали будувати краще, і останнім часом ти вже не летиш на хлопця, що курить знизу?

Фоззі: Фагот частіше летів.

Фагот: Так, але ні. Зараз вже ні. Хоча от позавчора у Змієві я ледве не перечепився за обігрівач, вже холодно, тому поставили купу обігрівачів, а мікрофон дротовий, він чіпляється. Я спочатку думав що я навернусь через нього, потім що він розіб'ється швидше, ніж я навернуся. Ну і технік швиденько їх так оп-оп, і поприбирав.

Інтерв'ю з ТНМК_5
ТНМК
До речі, стосовно курйозів – чи не думали перейти максимально на бездротові технології?

Фоззі: Були ідеї, але не подобається. Пам'ятаю випадок, коли у Павла Зіброва через радіомікрофон пішов міліцейський мат на концерті.

Фагот: Зараз вже це все більш сучасне та якісне, тому я вже задумуюсь з цього приводу. Мабуть, візьму собі все-ж хороший бездротовий мікрофон, щоб не заморочуватись.

Наступне питання до Фоззі – в "Українському тижні" ти розмірковував про україномовну музику та рейтинг телеканалів, тоді ти сказав наступну фразу: "Жити і грати, нехай і крізь спротив". Чи можна це трактувати як кредо ТНМК? Чи маєте якийсь спротив як україномовний гурт?

Фоззі: Будь-який україномовний гурт працює крізь спротив. На жаль, так.

Фагот: Ти ж розумієш. Ти ж знаєш, хто в нас міністр культури і освіти.

Давайте не будемо говорити про політику)

Фагот: Так про що говорити? Якщо це національні політика – херити все україномовне, то про що можна говорити? Кожен український гурт працює крізь спротив держави.

Фоззі: З якого це фільму цитата "Тенденции нехорошие"?

Фагот: Не пам'ятаю.

Чи підтримуєте зв'язок з колишніми учасниками гурту?

Фоззі: Так...

Фагот: Так. Діля постійно на наші заходи приходить, постійно витягаємо на сцену співати. Якби Льонька у Києві жив, то і його б витягнули на сцену на гармошці пограти, але він у Харкові.

Коли можна очікувати на масштабний тур? Які взагалі маєте плани на наступний рік?

Фагот: Поки немає планів. Я особисто не маю. Може, Фоззі там щось собі нарулив. В мене все по ходу. Ідея з'являється – втілюю її у життя. Або думаю – ні, не зараз, потім. Хоча думаю, що на наступний рік у всіх буде лише один план (Кінець Світу за календарем майя - ред). Це навіть не Євро, не посміхайся, це дожити до грудня, до 21 числа, і що потім).

Інтерв’ю провів Олексій Скрипник

Помилковий заголовок — NYVR^ <elm-zrbq erhfїyjvjdybq uehn ghfw.' rhspm cghjnbd

9 Листопада, 00:05

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон