Настільна версія
мова | язык

Складена найбільш повна карта Місяця в 3D

25 Листопада, 00:38

Поділитися:

Фахівці німецького аерокосмічного центру створили детальну тривимірну модель природного супутника Землі, що охоплює більше 98% місячної поверхні.

Для генерації об'ємної моделі, що відбиває безліч деталей рельєфу, вчені опрацювали 70000 стереокадрів Селени, знятих американським супутником LRO з висоти 50 кілометрів.

Безліч сусідніх знимків було зіставлено піксель за пікселем з урахуванням позиції апарату в момент зйомки і напрямку променя зору. В результаті 40 комп'ютерів за два тижні машинного часу склали цифрову модель місячного рельєфу з 100 000 000 000 пікселів.

Карта GLD 100 (Global Lunar Digital Terrain Model) показує висоти Місяця з кроком 100 метрів. Її додатково перевірили за показаннями лазерного висотометра на борту все того ж LRO. Але хоча останній дає дуже точні значення висот, він охоплює далеко не всю поверхню супутника, а от фотозйомка - практично всю.

Вчені ще будуть уточнювати GLD 100, оскільки LRO продовжує передавати нові кадри Місяця і дані зі своїх приладів. А поки, використовуючи нову модель, дослідники створили відеоролик «польотів» над місячною поверхнею. У числі іншого в ньому показані деякі місця посадок «Аполлонів».

Але не вони, звичайно, є метою проекту. Детальна тривимірна карта Місяця повинна допомогти фахівцям у виборі місць для візитів майбутніх безпілотних і пілотованих місій.
Помилковий заголовок — Crkfltyf yfq,skmi gjdyf rfhnf Vsczwz d 3В
25 Листопада, 00:38

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

День радіо

Сьогодні іменини святкують:

Валентин, Євсій, Єлизавета, Леонтій, Олексій, Савва (Сава), Фома