Настільна версія
мова | язык

LЮК: «Наша група розпалася назавжди і назад шляху вже точно не буде».

28 Листопада, 16:00

Поділитися:

Звістка про розпад групи LЮК у березні спричинила справжній емоційний вибух у блогосфері та соціальних мережах. Новину про припинення діяльності однієї з найяскравіших харківських інді-груп перепостили десятки тисяч шанувальників LЮКа.

На радість меломанів, «кістяк» групи швидко прийшов до тями, і тандем вокалістки Ольги Герасимової та гітариста Валентина Панюти невдовзі представив проект «MALЮК», однак, і нова творча одиниця проіснувала всього пів року. Уже 15 жовтня, на концерті в київському клубі «Диван» було проанонсовано швидке закриття «MALЮКа».
26 листопада в Києві та 10 грудня у Москві музиканти LЮКа дадуть останні концерти та попрощаються зі своїми шанувальниками.

Про причини «подвійного творчого самогубства» групи «LЮК» та проекту «MALЮК», а також неможливості повернення до минулого, розповідають вокалістка Ольга Герасимова і гітарист Валентин Панюта.

Валентин Панюта: Група Lюk розпалася з ініціативи барабанщика. Для нього це був обдуманий крок, для інших - навряд чи. Тому нам зараз складно судити про причини. Можемо тільки сказати, що у нас був новий матеріал і творчої кризи особисто я з Олею не відчував. У будь-якому разі, все, що робиться - на краще. Якщо колишнім учасникам подобається займатися своїми новими проектами більше, ніж групою Lюk, то значить все так, як повинно було бути. Музикант завжди спочатку повинен орієнтуватися на себе і свої відчуття. Нам, у свою чергу, цікаво те, що ми робили в рамках проекту Маlюк. Ми з Олею втомилися від електроніки і нам подобається те, що наша музика стала більш живою і чуттєвої. Що ж стосується припинення діяльності проекту Маlюк, то це відбувається швидше з суто особистих, а не музичним причин. Оля їде на невизначений час з України, крім того ми, напевно, порядком втомилися один від одного.

- Ви вже не перше десятиліття в музиці, і зрозуміло, що навіть після розпаду двох груп, ви не припините займатися творчістю. Якою, з ким і де?

Ольга Герасимова: Поки на це питання нам складно відповісти навіть самим собі.
Валентин Панюта: Якщо чесно, зараз є велика спокуса не робити якийсь час взагалі нічого, пов'язаного з музикою. Хоча ми розуміємо, що від себе не втечеш і музика все-одно буде займати важливе місце в нашому житті. Але зараз потрібен період вакууму, щоб з'явилися нові ідеї.

- Чи може статися так, що ви ще повернетесь до творчості Lюк, адже за вашу 12-ти річну історію на ваших піснях сформувалося два покоління меломанів?

Ольга Герасимова: Ні, не думаємо. Наша група розпалася назавжди і назад шляху вже точно не буде. У нас все стало надто складно як в музичних, так і в особистих стосунках.

- У публіки є своє сприйняття групи Lюк та її творчості. Яким був Lюк для вас, людей, які створювали пісні і образ групи? Чи бачила вас публіка такими, якими ви є насправді?

Ольга Герасимова: На це питання дуже складно відповісти, бо ми не знаємо точно, якими нас бачила наша публіка. Але в будь-якому разі, сценічний образ завжди відрізняється від реального.
Валентин Панюта: У житті ми не такі вже легкі та позитивні, якими нас напевно багато хто вважає.

- Що з історії групи Lюк ви будете згадувати завжди з превеликим задоволенням?

Валентин Панюта: Моменти, коли народжувалися нові пісні і вдалі аранжування. Наша колективна творчість завжди була дуже хвилюючим і цікавим процесом. Ми дуже багато сперечалися, але коли приходили до результату, який подобався всім - це було неймовірне відчуття.

- У ваших спільнотах в соціальних мережах проанонсовані «три останніх концерти». Якими вони будуть, і з яким настроєм ви йдете на ці прощальні зустрічі з публікою?

Валентин Панюта: Ми зіграємо "електричну" програму. Крім нас з Олею, будуть барабанщик і басист -дуже хороші музиканти, наші давні друзі, залучили зараз в групу одного з найвідоміших харківських виконавців. Це звучатиме так, якщо б група Lюk грала свою музику повністю наживо, без електронних підкладок. При цьому ми використовуємо в деяких піснях драм-машину, але це зовсім інше звучання. Крім того, буде кілька треків в акустиці.

Інтерв'ю записав Олександр Стасов.
Помилковий заголовок — Д>R^ «Yfif uhegf hjpgfkfcz yfpfd;lb s yfpfl ikz[e d;t njxyj yt ,elt»/

28 Листопада, 16:00

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Антон (Антоній), Ардаліон, Євстафій (Євстахій, Остап), Іван, Мартин