Настільна версія
мова | язык

Сейсмологи про ймовірність землетрусу в Україні: це може статися, коли завгодно

11 Березня, 23:48

Поділитися:

Землетрус із магнітудою 5 на більшості території України стається раз на 100 років, 6-бальний – раз у 5 тисяч. Однак ніхто не може сказати, чи це станеться завтра, чи через 5 тисяч років.

Сейсмологи прогнозують, що землетрус в Японії, який призвів до зміщення земної осі майже на 10 сантиметрів, призведе до зростання кількості землетрусів, виверджень вулканів та цунамі, зміни клімату, до потемніння атмосфери і зменшення сонячного тепла.
ТСН з'ясував, чи може таке статися в Україні, і якщо так - то в яких масштабах.

Єдина у Києві сеймостанція розташована у підвалі, щоб чутлива апаратура не реагувала на проїзд автомашин. Найімовірніше, що тут можуть зафіксувати – це поштовхи з Румунії, із так званої зони Вранчо. Вони можуть дійти й до Києва: поштовхи можуть сягнути 5-6 балів. А тим, хто на кордоні з Румунією, може бути ще гірше.

У Києві завжди орієнтувались на те, що максимально можливий землетрус тут буде з магнітудою 6. Відповідньо до цього й будувалися будинки. Нові будинки – міцніші. Вони можуть витримати і 7-ми бальний землетрус, каже будівельник, але ймовірність такого землетрусу – маленька.

Карта в інституті геофізики свідчить про те, землетрус із магнітудою 5 - на більшості території України стається раз на 100 років. 6-бальний – раз у 5 тисяч. Від таких поштовхів будинки не падають, якщо вони не геть старі і не стоять на пісках.

Сейсмологи зазначають, що підготуватись до землетрусу практично неможливо, оскільки він не піддається прогнозу. Ніхто не може сказати, чи це станеться завтра, чи через 5 тисяч років.

У Криму сейсмоактивність - одна з найвищих в Україні. У цьому регіонів 7-бальний землетрус може статися раз у 5 тисяч років.
Помилковий заголовок — Ctqcvjkjub ghj qvjdshyscnm ptvktnhece d Erhfїys^ wt vj;t cnfnbcz? rjkb pfdujlyj

11 Березня, 23:48

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон