Настільна версія
мова | язык

Вчені попереджають про "біохакерів", які "зламуватимуть" мозок і керуватимуть розумом

15 Грудня, 21:11

Поділитися:

Західні учені передбачають, що один з новітніх напрямків у біології - синтетична біологія - може вже в найближчому майбутньому мати радикальне вплив на людину і життя на планеті в цілому. Причому наслідки можуть бути як позитивними, так і вкрай небезпечними: синтетична біологія може зробити людину уразливою для "біологічних хакерів".

"Це одна з найбільш потужних технологій в цілому світі. Клітини - це міні-комп'ютери, а ДНК - це мова програмування", - наводить The Daily Mail слова Ендрю Хессела, співробітника Singularity University при NASA.

Головне, щоб синтетична біологія не вийшла з-під контролю, зазначає Хессел, адже, якщо такі технології потраплять не в ті руки, вони можуть стати грізною зброєю. Вчений вважає, що зловмисники зможуть створити такі мікроорганізми, які будуть "зламувати" людський мозок і керувати розумом. Так само, як це відбувається зараз в інтернеті: хакер засилає вірус, який зламує комп'ютер і далі керує ним.

Синтетична біологія - новий напрям в генній інженерії. Основною метою синтетичної біології є створення принципово нових, більш досконалих живих систем. Зокрема - виробництво програмованих організмів, чия поведінка, особливості та функції можна задати при створенні.

Учені, що працюють в цій сфері, планують створити великий генетичний банк, в якому будуть міститися фрагменти різних ДНК. Об'єднуючи різні фрагменти між собою, можна буде, сподіваються фахівці, створювати необхідні біологічні системи. Мова, однак, не йде (принаймні, поки) про модифікацію людини.

Серед можливостей застосування синтетичної біології вчені називають, наприклад, фармакологію - можна буде створювати "потрібні" бактерії для виробництва "потрібних" препаратів. Або вирощувати організми для використання в якості біопалива. Однак не всі поділяють таку оптимістичну точку зору.

"Синтетична біологія стане основою для появи нових форм біотероризму, - впевнений Марк Гудман, керівник напрямку комп'ютерної безпеки компанії Decision Strategies. - Цей напрям науки зараз виглядає так само, як хакерство в 80-х роках. Тоді адже тільки одиниці могли уявити, до чого сьогодні дійде кіберзлочинність".

Чи буде синтетична біологія розвиватися в тому ж темпі, що і комп'ютерні технології - покаже час. Однак перші значущі кроки вже зроблені. Так, у травні 2010 року незалежний американський дослідник, біолог і бізнесмен Крейг Вентер оголосив про створення першої в світі синтетичної клітини. Своє творіння вчений охарактеризував як "перший у світі біологічний вид, який сам відтворюється, батьком якого є комп'ютер" - створення клітини почалося з побудови на комп'ютері цифрового коду.

Помилковий заголовок — Dxtys gjgthtl;f.nm ghj @,sj[frthsd@? zrs @pkfvedfnbvenm@ vjpjr s rthedfnbvenm hjpevjv

15 Грудня, 21:11

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день пам'ятників та історичних місць

Сьогодні іменини святкують:

Марко, Платон, Семен, Федора (Феодора)